RP Logo ster 82 (VV)RP Logo ster 80 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
VERKEERSGROEP ALKMAAR


Algemene informatie
Helaas nog geen foto's / info ontvangen / verwerkt.


Voormalige commandanten   Voor zover bekend.
Owmr. U. Meijer 1950 ? tot 1967 ?
Adj. Th. Dam 1-10-1967 tot 1-7-1974
Adj. G. Aardema 1977 ? tot 1977 ?
Adj. G.W. Klein Nuland 1-4-1980 tot 1983 ?
Adj. H.H.J. Nijland 1987 tot 1-1-1994

Enkele groepsfoto's door de jaren heen.
GF01 Alkm 1 [KK]
Deze foto is gemaakt in de duinen bij Egmond aan de Hoef omstreeks 1973. Van links naar rechts achterste rij:
Dhr Van Tongeren (groepsadministrateur), Mvr Kallenkoot (huishoudelijke hulp), Adj. G. Aardema (vervangend Gr.Cdt.), Owmr C. van de Bosch (Hfd T.A.), Wmr 1 van Huit (T.A.), Wmr de Kok (S.A.), Owmr J. de Jonge (Stafopper), Dhr W. Bais (onderhoudsmonteur), R F. Dekker (onderhoudsmonteur), Wmr. H. Benedick (S.A.), Owmr. Blekkenhorst (Hfd S.A.), Adj. J.T. Dam (Gr.Cdt., Wmr 1 J. de Vries (T.A.), Wmr J. Voordouw (S.A.), Owmr Carper (T.A.),
Motorrijders, VLNR:  Wmr P Rood, Wmr J. van Spert, Wmr W. Fieves, Wmr H. Zandbergen
Voorste rij VLNR: Wmr 1 Tellegen (Radarwaarnemer), Owmr N van de Werf (T.A.), S. Selma (T.C.), Wmr 1 N. Schuffelen (T.A.), Wmr W. van de Esschert (S.A.), Wmr 1 S. Schouwenaar (S.A.), Wmr 1 A. Folkertsma (S.A.), Wmr 1 TP de Vries (S.A.), Wmr W. Nijboer (S.A.), Wmr 1 J.A. Stet (S.A.), T. Groen (T.C.)
 
GF03 AlkmTech afd 1976 [KK]
De technisch afdeling van de verkeersgroep Alkmaar. Zij staan voor het Bureau aan de Kooimeerlaan te Alkmaar, omstreeks 1977. Dat bureau was een verbouwde villa. De namen die erbij horen zijn vlnr. N. Schuffelen (overleden)J. de Kok, T. Groen, J. de Vries, M. Buurmeester, J. Ruiter, S. Jellema, H. ’t Hoen, H. Regeer, W. van de Esschert.
 
GF02 Alkmaar 1 [KK]
Groepsfoto na een verkeerscontrole op rijksweg N9 in 19?
Op dak Martin Kool en zittend Gerard Nipshagen. Verder van L. naar R. Hans Roterman, Arie Vermeulen,
Jan Proost, Hans Regeer, Rene Pronk, Jaap Ruiter, Jos van Graafeiland (met pet) en Wietse van de Esschert.
 
GF01 Alkm1 [KK]Verkeersgroepenvoetbaltournooi te ? 19??  Wie is wie?.
 
GF05 Alkmaar 1983 [KK]
Personeel Verkeersgroep Alkmaar in 1983.

Adressen van bureaus.
Helderseweg 2 Alkmaar 1949 ± 1954 ?
Kennemerstraatweg 128 Alkmaar 1958 ± 1970 ?
Kooimeerlaan 1 Alkmaar 1972 ± 1980 ?
Herculesstraat 4 Alkmaar 1987 ± 1987 ?
James Wattstraat 19 Alkmaar 1992 tot 1-1-1994

PRIKBORD
HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS

Deel hieronder je herinneringen van jouw tijd bij dit onderdeel met anderen. Stuur je foto's en of verhalen in. Lees hier hoe


Geplaatst op 1-6-2020
Met dank aan Lex Eigenraam
Film over de Verkeersgroep Alkmaar.
Deze film is gemaakt door Henk Molhoek

Geplaatst op 07-08-2010
Met dank Wietse van de Esschert.
14 Alkmmotorrijders [KK]
 

Geplaatst op 02-08-2010
Met dank Wietse van de Esschert.
13 KKWietsevandeEsschert1972Breezand [KK]
Breezand 1972. Wietse van de Esshert in zijn lederen zwarte jasje. Dat waren nog eens tijden.

Geplaatst op 02-08-2010
Met dank aan Martin Kool
11a AlkmAutoruilen PTD Delft [KK]
Bij de PTD Delft oude Ford Taunus inruilen tegen een nieuwe Ford Siera.
 
11b AlkmOudenNieuw [KK]
Oude BMW R80 en de nieuwe BMW K 100. Een wereld van verschil.

Geplaatst op 19-02-2011
Met dank aan Martin Kool.
10A AlkmKK 1989 [KK]
Tien motoragenten van de verkeersgroep Alkmaar met hun nieuwe “gereedschap, de BMW K-100 motoren.

10B AlkmKK 1989-2-1 [KK]

Alkmaar --, “Alsof je van een oude typemachine naar een geavanceerde computer gaat.” Dat is de reactie van de verkeerssurveillant R. Pronk op zijn nieuwe “gereedschap”. De verkeersgroep van de Rijkspolitie in het District Alkmaar heeft zes nieuwe K-100 BMW motoren in gebruik genomen. Er waren al drie motoren van dit type. In het totaal komt het aantal motoren van de verkeersgroep nu op tien. “We hebben nog een ouwetje, een BMW R-80, en die doet het nog prima.”
De motoren van de verkeersgroep worden ingezet voor de zogenoemde opvallende surveillance op de grote doorgaande wegen in het district. Alles bij elkaar houdt de groep zo’n vierhonderd kilometer weg in de gaten. Verder moeten de “motormuizen” transporten met een bijzondere lengte of breedte begeleiden evenals wielerwedstrijden, ambulances met grote spoed en VIP’s. De Motorrijders hebben allemaal een speciale rijopleiding in Apeldoorn achter de rug. Bovendien worden ze daarna nog regelmatig getest op hun rijvaardigheid en eventueel bijgeschoold.,
 “Onze mensen moeten niet alleen goed kunnen rijden, ze moeten vooral op andere letten.” Licht H.Nijland, commandant van de verkeersgroep toe. “Dat motorrijden moet er zo ingestampt zijn dat het een automatisme is. Vandaar dat onze jongens een gedegen opleiding moeten hebben.” Volgens de commandant leent het gebied rond Alkmaar zich uitstekend voor motorsurveillance. “Negentig procent van de wegen die wij in de peiling houden zijn enkelbaans wegen. Met een motor ben je erg wendbaar en mobiel. Je hebt veel minder breedte dan een auto, wat gemakkelijk is bij het passeren. Een eventuele overtreder kan daardoor sneller tot stoppen worden gebracht. Verder accelereert zo’n machine ontzettend snel”, zegt Nijland niet zonder trots. Pronk meent dat de mensen ook anders tegen een motoragent aan kijken dan tegen een surveillant in een auto. “Zo’n felle oranje kuip maakt indruk. De medewerking die we van de mensen krijgen, is dan ook vaak heel goed.”
De motoragenten letten vooral op “ongeval-gevoelige overtredingen” zoals snelheid, inhalen, afstand houden en voorrang verlenen. Natuurlijk besteden we aandacht aan het dragen van autogordels, het voeren van de juiste verlichting en de technische toestand van de voertuigen. Om een indruk te geven van de hoeveelheid fouten die het team tegenkomt: alleen al in het laatste jaar bekeurden ze 1.215 mensen. “En dan heb ik het nog niet eens over de waarschuwingen”, zegt de commandant. “Het gedrag van de bestuurders  is in 95 procent van de oorzaak van het ongeval. Slechts bij een klein percentage komen technische mankementen om de hoek kijken.”
Bij de surveillance wordt altijd in koppels gewerkt. “Dat is een soort rugdekking,” verteld Pronk. “Er is altijd een kans op valpartijen en het is prettig te weten dat er een maatje in de buurt is. Kijk je rijdt natuurlijk niet achter elkaar aan, maar je weet dat er iemand in de buurt is met wie je contact hebt en die komt kijken als je te lang niets van je laat horen. Je spreekt af dat je een bepaald weggedeelte in de gaten houdt.” De motoren vallen vooral door hij felle kleur erg op. De verkeersgroep vindt dat belangrijk omdat mede daardoor veel mensen moeten worden bereikt. “De mensen moeten zien dat er naar hun gedrag gekeken wordt”, vindt de commandant. Doordat de motoragenten veelvuldig mondeling contact hebben met weggebruikers proberen ze de mentaliteit in het verkeer gunstig te beïnvloeden.
Er is ook een nieuwe helm gekomen met een opklapbaar kinstuk, zodat er vrijer gepraat kan worden met de “klanten” . “Met de oude helm op konden de mensen ook niet goed zien wie we zijn. Het is een stuk klantvriendelijker.” Zoals de meeste mensen gewend zijn aan hun eigen fiets of auto, zijn de agenten gewend aan hun eigen motor. Twee agenten rijden om de beurt met dezelfde machine.” Pronk:  “Je moet zo’n ding door en door kennen. Je moet weten hoe hij op de weg ligt, hoe hij in de bochten is en hoe hij remt. De ene motor is de andere niet.”
Op dit moment werkt de verkeersgroep met zeventien mensen voor de motorsurveillance. De commandant zou daar het liefst nog vijf tot acht personen bij willen hebben. In verband met de veiligheid van de bestuurders wordt er niet gesurveilleerd tijdens  gladheid, storm en zeer dichte mist. Dan wordt er alleen gewerkt met de surveillancewagens.

9. Geplaatst op 19-02-2010
Met dank aan Martin Kool.
09 Alkm 2 [KK]

Geplaatst op 19-02-2010
Met dank aan Martin Kool.
08A AlkmKerstb [KK]
 
08B AlkmKkaart1993 [KK]
De bewuste kerstkaart.

08C AlkmKkaart1993(2) [KK]
Geplaatst op 20-02-2010
Met dank aan Lex Eigenraam.
07 Alkmkkaart 1981 [KK]
Zelfgemaakte kerstkaart uit 1981.
Uniek exemplaar. De foto van Lex Eigenraam is vervangen door een foto met gasmasker.

Geplaatst op 20-02-2010
Met dank aan Martin Kool. 
06 AlkmVarenkamp1983 [KK]
Docenten van de Verkeersschool op de Varenkamp te Bilthoven. Gemaakt ter gelegenheid van de afsluiting van VSO 1983.

 Geplaatst op 28-02-2010
Met dank aan Lex Eigenraam.
05 Alkmlex-heleen RPm 81-1jpg [KK]
Bovenstaand een artikel uit de oude doos, waarbij René Zandvliet en Lex Eigenraam van de verkeersgroep Alkmaar,
samen met collega's van de landgroep Heiloo, te weten Heleen Brink en Marco Visser, een "oude" koe uit de sloot hebben gehaald.

Geplaatst op 13-03-2010
Met dank aan Martin Jansen
04A AlkmAlkmOngeval 5 [KK]
 
04B AlkmOngeval 1 [KK]
 
04C AlkmOngeval 2 [KK]
 
04D AlkmOngeval 3 [KK]
 
04E AlkmOngeval 4 [KK]
 
 
04F AlkmOngeval 6 [KK]

Geplaatst op 13-03-2010
Met dank aan Jaap Mus
03 Alkm [KK]

Geplaatst op 25-04-2010
Met dank aan Jaap Mus
02 AlkmDiplBlekkenhorst [KK]
Het diploma voor autobestuurders van "Good old Blek". Blek was de afkorting van de op 6 april 2010
overleden Owmr. H. Blekkenhorst voormalig plv. Commandant Verkeersgroep Rijkspolitie District Alkmaar.

Geplaatst op 20 mei 2010.
Met dank aan Wietse van de Esschert.
 8 mei 2010. Goedemiddag,
Allereerst mijn complimenten voor de site. Leuk om herinneringen op te doen. Ik ben Wietse van de Esschert en heb mijn hele loopbaan bij de politie bij het verkeer in Noord-Holland doorgebracht. Eerst de verkeersgroep Alkmaar, later bij de afdeling technische ondersteuning van de afdeling verkeer van de regiopolitie Noord Holland Noord. Voor de reorganisatie hebben we als afdeling nog werkzaamheden voor de gemeentepolitiekorpsen in Noord-Holland verzorgd. Assistentie bij ongevallen en controles. Door deze samenwerking kregen we in 1989 de beschikking van een snelle auto, Dodge mini ram van automaat,  waarvan ik hierbij een aantal foto’s voeg. Zoals is te zien had de eerste auto  dan ook zowel het embleem van de RP en van de GP op het portier en in het midden het regio embleem. Als ik me niet vergis waren wij als eerste met zo’n snelle TPW.  Na de reorganisatie  is er een samenwerkingsverband gekomen  met de regio Zaanstreek en Kennemerland die zover ik weet nog steeds bestaat. Ik ben als wachtmeester begonnen bij de surveillanceafdeling van de verkeersgroep Alkmaar en ben later overgestapt naar de technische afdeling. In 2003 ben ik als brigadier verkeersongeval analist  met de VUT gegaan. Veel succes met de site en als ik nog wat tegenkom zal ik het zeker doorsturen. Met vriendelijke groeten Wietse van de Esschert.
01A Alkm 1989Tpw 13 [KK]
 
01B Alkm 1989Middelbeek [KK]
 
01C Alkm 1989krant [KK]
Geplaatst op
Met dank aan:
Hier kunnen jouw foto's, verhaal en of documenten staan. Stuur ze in. Hoe lees het hier
Naar >  menu artikelen District Alkmaar
Naar >  Verkeersgroepen Algemeen

 Reacties en/of aanvullingen op dit artikel mail het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.
Het is niet toegestaan
om foto's van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina.
 Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.