RP Logo ster 82 (VV)RP Logo ster 82 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
DISTRICT UTRECHT
PRIKBORD VELDPOLITIE UTRECHT


HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS
Deel hier je herinneringen van jouw tijd bij de Rijkspolitie met anderen. Stuur je foto's en of verhalen in via info@rijkspolitie.org.

Geplaatst op 17-09-2021
Met dank aan Willem van Dijk
Veldpolitie Utrecht propaganda Veldpolitie v Dijk jpeg ‎  Foto's bw(7V)
Na de VW’s dienstauto’s, die hun beperkingen hadden kregen we als dienstauto ter beschikking een aantal Simca’s, later gevolgd door Subaru. Regelmatig mochten we ten behoeve van propaganda van ons werk als figurant optreden. Op de foto de wachtmeester Wout van Brouwershaven en de velddienstassistent Kees den Hartog bezig met een onderzoek overtreding Vogelwet 1936.

Veldpolitie Utrecht Willem v Dijk met VW groen bij Veldpolitie.jpeg ‎  Foto's bw(7V)
Wmr. Willem A. van Dijk in 1973 met dienstauto VW, bij de Neder Rijn bij Wijk bij Duurstede. In totaal heb ik na de enkele jaren dienst bij de beredenen in het district Utrecht, 19 jaar bij de Veldpolitie gewerkt. Eerst gedetacheerd, daarna al snel voor vast en toen het detachement een groep werd bevorderd tot opperwachtmeester en daarna adjudant Nijland opgevolgd. De reorganisatie maakte een einde aan dit alles.

Veldpolitie Utrecht Gijs ontvangt lintje v Dijk jpeg ‎  Foto's bw(7V)
Vele jaren was Gijs van Ginkel (geb.16 januari 1930), velddienstassistent bij de Veldpolitie Utrecht. Een door velen gewaardeerd veldman. Op 5 januari 1967 legde hij de ambtseed af. Zijn functie was velddienstassistent, zijn rang administratief ambtenaar C2 in aanvang (later werd de functie officieel in het Wetboek van Strafvordering benoemd als opsporingsambtenaar). Daarvoor ontleende hij zijn opsporingsbevoegdheid aan het zijn van onbezoldigd ambtenaar van het korps rijkspolitie. Een vreemde situatie. De waardering voor al zijn werk: opsporen van misdragingen in het veld, kennis van flora en fauna en het overdragen van die kennis op zeer vele open dagen van bureaus van de politie aan allen die het horen wilde, werd beloond met een koninklijke onderscheiding: lid in de Orde van oranje Nassau. Kolonel mevrouw Baars, districtscommandant van het district Utrecht spelde hem in restaurant Boschzicht in Scherpenzeel, de versierselen op.

Veldpolitie Utrecht Adj.Nijland gepension.v.Dijk bw.jpg(7V)
Rechts op de foto de toen al gepensioneerde commandant Veldpolitie Utrecht, de adjudant J.G.M.Nijland, geb. 27.10-1920 en links de toenmalige groepscommandant Veldpolitie W.A. van Dijk, geb.26.03.1946. De foto is genomen in het districtsbureau Huis ter Heide bij Zeist. De groep Veldpolitie Zeist (voorheen De Bilt, Maarn en Bilthoven), gedenkt haar 25-jarig bestaan. Van die gelegenheid werd gebruik gemaakt een expositie van het werk van de Veldpolitie in al die jaren, te tonen. Ook werd een boekwerk met brieven, foto’s en krantenknipsels uitgereikt aan de toenmalige districtscommandant mevrouw kolonel Baars. Op de foto wordt het boek uitgereikt aan de heer Nijland.

Geplaatst op
Met dank aan:
Hier kunnen jouw foto's, verhaal en of documenten staan. Stuur ze in. Hoe lees het hier
Naar > overzicht van deze groep
Naar > menu artikelen Veldpolitie 


 Racties en/of aanvullingen op dit artikel mail het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.
Het is niet toegestaan
om foto's van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina.
 Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.