RP Logo ster 82 (VV)RP Logo ster 80 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
DISTRICT ALKMAAR
BEREDENEN TE HOOFDDORP / BERGEN


Algemene informatie.
In 1958 is de naam “Bereden pelotons” gewijzigd in “Bereden groep”. Tot 1958 behoorde de Bereden pelotons tot een Gewest en vanaf 1958 tot een ressort. Na de reorganisatie van 1969 vielen de Bereden groepen onder een District. Vanaf 1970 waren er zes Districten met een Bereden groep maar deze werden in meerdere Districten ingezet.

Voormalige commandanten.
Voor zover bekend.

Groepsfoto('s).
Helaas nog geen foto's / info ontvangen / verwerkt.

Adressen van bureaus.
Concourslaan 77 Hoofddorp 1958 ? tot 1962 ?
Willem Reijersweg 18 Bergen 1963 ? tot 1964 ?
Kerkedijk 29 Bergen 1967 ? tot 1991 ?
In de jaren dat deze groep in Hoofddorp was gevestigd verhuisde het in de zomermaanden naar Bergen aan Zee.
RPtP Bereden Hoofddorp adres58  RPtP Bereden Hoofddorp adres59 RPtP Bereden Hoofddorp adres61
 

Foto('s) van bureaus.
Helaas nog geen foto's / info ontvangen / verwerkt.


HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS
Deel hieronder je herinneringen van jouw tijd bij dit onderdeel met anderen. Stuur je foto's en of verhalen in. Lees hier hoe.

Geplaatst op 10-11-2020
Met dank aan Bob Kos.
RPtP Bergen Kos bw(7V)Een foto van de Wachtmeester Köhler van de bereden groep te Bergen (NH). Foto is genomen aan de Kerkedijk 29 te Bergen waar de groep gehuisvest was. Hij poseert in het ceremoniële tenue, de foto is uit de collectie van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, alwaar ik werkzaam ben. De foto is door de officiële fotograaf genomen om te tonen hoe het tenue er "model" uit dient te zien. Ik was destijds in de jaren 70 het buurjongetje van de groep en was dikwijls tussen de paarden te vinden. Namen van wachtmeesters uit die tijd die ik me nog kan herinneren zijn Köhler, Blanken, de Reus, en Leijten. Namen van de Groepscommandanten waren achtereen de adjudanten, Van Son, Hagelaar en van der Horst. 

Mijn latere bestaan bij de krijgsmacht en het museum, hebben me doen beseffen dat de RP na de oorlog sterk naar model van de Kmar opgezet is met een adjudant als groepcommandant en de rangbetiteling van wachtmeester, hetgeen bereden benamingen zijn. Ook het ontwerp van het uniform in zwartblauw en nassaublauw met zilverwitte emblemen en knopen is overeenkomstig de Marechaussee en de Gendarmerie. 

In het badseizoen had de groep een vooruitgeschoven filiaal in Bergen aan zee aan de verspeijkweg en in Egmond aan zee aan de zuiderstraat. Het was altijd een vertrouwd beeld in de straat, duin en op het strand, op een paard heb je overzicht en overwicht en dat is niet vervangbaar door een terreinauto of motor. Nadat we verhuisd waren naar ons nieuwe adres in Bergen staken de wachtmeesters nog dagelijks hun hand op wanneer ze voorbijreden. Ik bewaar mooie en warme herinneringen aan deze bereden groep en het heeft wellicht  bepaald dat ik in mijn latere leven gemakkelijk met paarden ben omgegaan.
Aldus Bob Kos.


Geplaatst op
Met dank aan:
Hier kunnen jouw foto's, verhaal en of documenten staan. Stuur ze in. Hoe lees het hier
Naar > menu artikelen Beredenen 

 Reacties en/of aanvullingen op dit artikel mail het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.
Het is niet toegestaan
om foto's van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina.
 Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.