RP Logo ster 80 (VV)RP Logo ster 80 (VV) HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
DISTRICT
BREDA

PRIKBORD LANDGROEP HALSTEREN


HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS
        Deel hier je herinneringen van jouw tijd bij de Rijkspolitie met anderen.Stuur je krantenknipsels of foto's liefst met een mooi verhaal erbij in via info@rijkspolitie.org Boven ieder item staat de datum van plaatsing. De laatste inzending wordt steeds bovenaan geplaatst.Kan jij iets vertellen over de getoonde foto’s of heb je namen van de personen of gebouwen op de foto’s of heb je aanvullingen of wijzigingen mail het ons dan. Wel graag de datum van het item vermelden.
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken.

Geplaatst op 28-05-2015
Met dank aan: Rob Klok

Een bijdrage voor informatie over de landgroep Halsteren.
Vanuit de opleidingsschool Horn werd ik op 1 februari 1968 geplaatst op de landgroep Halsteren in het district Breda. Eerlijk gezegd moest ik eerst op een kaart zoeken waar het precies lag. En ik heb er een prachtige mooie periode doorgebracht. De eerste kennismaking met de groep was een bezoek met mijn verloofde aan de groepscommandant Piet van Wijk. Een bijzonder hartelijke ontvangst, waarbij hij ons in Halsteren en omgeving rondreed in zijn eigen VK kever. Vertrekken zonder mee te eten was er niet bij. Brabantse gemoedelijkheid en gastvrijheid ten top. Een pensionadres (drie sterren) werd kort daarna geregeld bij mevrouw van der Zande van de slagerij. Collega Kees Slabbekoorn zat daar ook in pension (hij ging naar de RP te water) dus even inschikken. De surveillance werd uitgevoerd met de Ford FK 1000 bus (was inmiddels 6 jaar oud, vertoonde doorroestplekken en was dringend aan vervanging toe) Toch nog plm. half jaar meegereden. Mijn mentor werd Henk Engelaar. De overige leden op de landgroep waren toen Piet de Moor, Piet Augustijn, opper Willem Caljouw (Nieuw-Vossemeer), Ad Duine, Joep Peters, Jaq Vos, Gerard Vromans, Rolf de Groot, en daarna gevolgd door Krijn Coppoolse, Jelle Wierda, Jan de Wilde (Lepelstraat), Sjarel van Biene (plv. groepscdt), postcdt Nieuw-Vossemeer Jos Timmermans, adj. groepscdt. Ad Masclé, Ad Seebregts, Paul Figee, Ben Kramer, Louis Deeben, Jo Rullens, Richard Snijders en Koen Dix.
De surveillancemiddelen bestonden verder nog uit de eigen fiets en 1 ULM (DKW). Aangezien alleen de GSA uitgerust was met een mobilofoon kregen wij om de twee uur postpunten aangewezen o.a. bij constructiebedrijf Piet Kint aan de Tholenseweg en waar vroeger de Koninklijke Marechaussee ook al haar postpunt had omdat het bedrijf vroeger een smederij was geweest waar ook de paarden van de Marechaussee werden beslagen.
Dat was ook de tijd dat je op zaterdag en zondag soms drie diensten per dag kreeg. Bijv. van 09.00-12.00, 14.00-17.00 en dan 22.00-02.00. Als reden werd opgegeven dat je dan die dag dan toch wel thuis bleef en er een beroep buiten de diensturen op je gedaan kon worden, uiteraard zonder TW vergoeding.
Wat mij ook is bijgebleven waren de kermisdiensten. Wij mochten dan op het bureau met de collega's een kaartje leggen in de theoriezaal. De reden daarvan was dat wij altijd direct beschikbaar waren bij de kermisperikelen. Er bestonden toen nog geen portofoons.  
In de ochtend kwam mevrouw van Wijk de koffie brengen voor de collega's op het bureau. Tijdens de surveillance dronken wij ook wel beurtelings bij elkaar thuis een kop koffie.
De telefooninstallatie was een ramp als één van de collega's een verjaardag had en vaak opgebeld werd door familie en vrienden. De telefoon werd namelijk vanuit het bureau doorgeschakeld naar het woonhuis van de collega die TW had. Hij kreeg alle telefoontjes van buiten het bureau binnen en kon als telefonist de belletjes doorverbinden. Ook de telex was er toen nog niet. Wel midden in de nacht gebeld worden door een collega met een opsporingsbericht, dat opgeschreven en daarna ook weer doorgebeld moest worden naar een andere groep. 
De snelheidscontrole gebeurde met de Philips snelheidsmeter, waarvoor draden over de rijbaan werden gespannen en de GSA verdekt opgesteld. Voor de Halstenaren had dit het voordeel dat zij aardig op de hoogte waren van deze (zichtbare) techniek. De overtreders waren dan ook zonder uitzondering passanten die ter plaatse niet zo bekend waren.
In de periode in Halsteren heb ik nog hele leuke nevenfuncties gehad. Onder andere voorlichtings- en wervingsambtenaar, de SVO (semi verkeersopleiding) en groepsrechercheur. In 1976 ben ik overgestapt naar de technische recherche in Den Bosch. Al met al een mooie leerzame tijd in een prettige omgeving.
Met oudcollegiale groet,
Rob Klok

Geplaatst op
Met dank aan:
Hier kunnen jouw foto's, verhaal en of documenten staan. Stuur ze in. Hoe lees het hier.
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken.
.