RP Logo ster 80 (VV)RP Logo ster 80 (VV) HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
 LANDGROEP OEGSTGEEST
Uit het archief (geheugen) van Kees JonghIk heb van November 1973 tot en met maart 1978 deel uitgemaakt van de groep Oegstgeest van het Korps Rijkspolitie ( district Den Haag).
Oegstgeest staat in de top tien van prettige woongemeenten in Nederland. Het is een groene gemeente met veel villa’s en het is er goed wonen. Het ligt tegen de gemeente Leiden aan, destijds gemeentepolitie. Veel bekende mensen wonen er of hebben er gewoond en de oud minister van justitie ( toen onze korpsbeheerder) minister Polak heeft er gewoond. Ook woonde de oud president van Suriname de heer Ferrier er.
 
Lange tijd is adjudant Koerten er groepscommandant geweest, ik dacht van 1945 tot aan 1965, maar weet dat niet zeker. Ik heb de adjudant gekend als docent op de B cursus. Het was een “wandelend wetboek” die de hoofdvakken strafrecht, strafvordering en staatsinrichting op een uitstekende wijze doceerde. Na zijn pensionering werd hij onder andere voorzitter van de Oranjevereniging in Oegstgeest.
Zijn vervanger was in die tijd opper Massink. Hij werd later, na zijn flo, voorzitter van de woningbouwvereniging Buitenlust in Oegstgeest.
Adjudant Kuipers volgde hem op en die werd in 1972 opgevolgd door adjudant Dusink. Deze groepscommandant ( voormalig postcommandant Benthuizen) heb ik meegemaakt. Als vervanger had hij opper Runhaar, die later groepscommandant Lisse werd. Opper Zevenbergen, de rayoncommandant, volgde hem op als plv. groepscommandant. Zevenbergen had, met een korte onderbreking als postcommandant Valkenburg ZH, jarenlang in Oegstgeest gediend en kende de gemeente en zijn inwoners uitstekend.
Zevenbergen is zich later gaan bezighouden met opleidingen en opvanggroepen op het districtsbureau.
Het districtsbureau zat in de jaren ‘60 en ’70 op de Koninginnegracht in Den Haag in twee oude grote panden. In 1979 is dit verhuisd naar de Van der Valk Boumanweg in Leiderdorp.
 
Oegstgeest is landelijk bekend geworden om de valse dollaraffaire. Op een zolderkamer aan de Warmonderweg hoek Kempenaerstraat werd in 1973 een drukkerij van valse dollars opgerold. De valse bankbiljetten waren van een zeer goede kwaliteit. De drukpersen hebben nog geruime tijd op het groepsbureau gestaan totdat die werden afgevoerd.
In 1977 werd adjudant Dusink na zijn flo opgevolgd door adjudant Gelderblom, die van de groep Pijnacker kwam. Vervanger was toen opper Portengen, de voormalig postcommandant van Warmond ( groep Sassenheim).Portengen werd later groepscommandant Alkemade. Ik kom hem nog jaarlijks tegen op de zeilwedstrijden van Hollands Midden op de Kaag! Hij moet inmiddels aardig tegen de 80 lopen.
 
Het groepsbureau zat aanvankelijk in een paar kamers van een oude school aan de Geversstraat. De school, staat er nog steeds en er zit nu een sportschool in. In 1971 is het bureau verhuisd naar een gloednieuw speciaal gebouwd politiebureau aan de overkant van de kruising aan de Rhijngeesterstraatweg. Tot een paar jaar geleden was dit het bureau van Oegstgeest. Het pand staat nu te koop ( 2012) en de politie houdt spreekuur in het gemeentehuis.
 
Een aardige anekdote is wel dat de dienstauto’s ( de GSA, KSA en OSA) wekelijks werden gewassen door het autobedrijf/ tankstation Van den Ameele, dat tegenover het bureau zat. Ik had dit bij de RP nog nooit eerder meegemaakt, want dat deden meestal de jongste wachtmeesters ( Z1, weet je nog wel). Hoe kwam dat? De collega’s van de groep hadden de gewoonte om op zondag voor het bureau de auto’s te wassen. Zoals gezegd stond het bureau op een kruising ( De Leidse Buurt, kruising Geversstraat/ Rijnzichtweg/ Rhijngeesterstraatweg). Op dezelfde kruising stond een RK kerk. Wie bezocht iedere zondag deze kerk, jawel, de algemeen inspecteur van het Korps Rijkspolitie, generaal de Gast .Die woonde in Leiden, vlakbij. Hij ergerde zich aan het autowassen op zondag van de politie en vond dat niet gepast. Via zijn aanwijzing ( zal ongetwijfeld via de hiërarchieke weg zijn gegaan) werden de auto’s dus voortaan gewassen!!! Geweldig toch! Of de collega’s dit hebben uitgelokt? Dat weet niemand.

RPG Oegstgeest  (V)
Een foto uit de midden jaren zestig.
 
De gemeente kent ook een uitstekend restaurant, de Beukenhof aan de Terweeweg. ( geen goedkoop eethuisje) In dit restaurant werden regelmatig regeringsdiners gehouden en het was ook een favoriet restaurant van Prins Bernhard. Dat betekende dat de rijkspolitie bij dergelijke gelegenheden altijd moest zorgen dat er tenminste twee politiemensen in het restaurant aanwezig waren. Lange avonden waren dat……….
Mochten collega’s wijzigingen of aanvullingen hebben, aarzel niet deze te geven!
 
d.d. 12 juli 2012
Kees Jongh
Oud wachtmeester der Rijkspolitie ( 1e klasse) Groep Oegstgeest