RP Logo ster 82 (VV)RP Logo ster 82 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
RIJKSPOLITIE ALGEMEEN
VERHALENBUNDEL "BROMSNOR"


Henk Poelakker vond na het overlijden van zijn vader kopieën van processen-verbaal uit vervlogen tijden. Poelakker sr. was actief bij de Rijkspolitie in Losser. De inhoud van de vondst werd een inspiratiebron om verhalen te schrijven.

Verhaal 8. Na sluitingstijd

Ook in 1947 bestaan er grote en kleine regels die ervoor moeten zorgen dat de maatschappij niet ontwricht. Winkels moeten bijvoorbeeld stipt op tijd worden gesloten. Die avond ziet Bromsnor tot zijn tevredenheid dat de winkels hun deuren gesloten hebben zoals dat in de plaatselijke verordening staat geschreven. Hé, wat zie ik daar? Nog mensen in de sigarenwinkel? Het is kwart over zes, dus na sluitingstijd. Even poolshoogte nemen. De winkeldeur is nog open. “Goedenavond, problemen?” De sigarenman voelt nattigheid en stamelt zoiets als: “We hadden nog even een praatje maar de winkel gaat echt dicht hoor.” Bromsnor is coulant maar weet dat hij voor de gek wordt gehouden. Hij accepteert het klanten bindende snoepje. “Zes uur hè, daar moet iedereen zich aan houden.” Een dag of wat later ziet Bromsnor andermaal dat er na 18.00 uur nog een klant in de winkel is. Hij kan van enige afstand door de winkelruit zien dat er een pakje sigaretten over de toonbank gaat. “Goedenavond, weer een praatje gemaakt?” En voor de eigenaar hem opnieuw iets op de mouw spelt, trekt Bromsnor zijn bonnenboekje.

Een lekker ijsje
Het is warm op deze Hemelvaartsdag in 1948, er zijn veel fietsers op de been. Zo ook Bromsnor met zijn collega. Ze fietsen rondom het dorp en zien al vroeg hele groepen jongeren die een gezellige dag tegemoet gaan. Rond de middag stuiten ze op een ijsverkoper waar veel fietsers even halt houden. De ijscoman doet goede zaken en zijn bezoekers laten zich de verkoelende traktatie goed smaken. “Heren, zin in een lekker ijsje?” Dat klinkt verleidelijk maar ten overstaan van zoveel mensen durven de agenten het aanbod niet direct aan te nemen. Omkoping is de politieman immers vreemd. In plaats daarvan vragen ze de ijsverkoper naar zijn vergunning. De beste man wordt net zo wit als zijn ijs want hij moet bekennen dat hij dit jaar geen vergunning heeft aangevraagd. Tja, wat nu? De veelheid aan mensen die hebben gehoord wat er gaande is, laat niet toe dat de verkoper zijn probleem met een gratis ijsje kan afkopen. Als compromis besluit men het volgende: een bekeuring wordt uitgeschreven maar vandaag mag hij op deze plaats blijven staan.

Autoradio

Bromsnor stapt zonder enige aarzeling de rijbaan op en geeft de automobilist met zijn hand het stopteken. “Mag ik uw papieren even zien?” Het blijkt een vertegenwoordiger uit Sappemeer te zijn die alles netjes in orde heeft. Opeens valt het oog van Bromsnor op een draagbare radio die onder het dashboard is gemonteerd. In 1949 kennen we in ons land belasting op luisteren naar de radio, in de jaren vijftig gevolgd door belasting op televisie kijken. “En meneer, betaalt u ook luistergeld voor die radio?” De man moet bekennen dat hij de radio niet heeft aangemeld en dus in overtreding is. Een bekeuring volgt.

Op de koffie

Kerst 1950. Bakkers hebben het ontzettend druk want iedereen wil iets lekkers in huis halen. Het is koud en Bromsnor en zijn collega stappen rond 06.00 uur een warme bakkerij binnen. Ze treffen het. De bakkersvrouw serveert net een bak koffie plus een beschuit voor de bakker. “Ben je al vroeg begonnen”, zo vraagt Brom om een gesprekje aan te knopen. “Wel, vandaag om vier uur maar de komende week zal ik een paar dagen ’s nachts het bed niet zien en heb ik extra mankracht ingehuurd.” Slurpend aan de lekker warme koffie, geeft Bromsnor nog een tip: “Zorg dan wel dat je van de gemeente vergunning hebt want je weet dat werken buiten de gewone tijden zelfs voor jou en zelfs rondom Kerst verboden is?” De bakker slaat de veldwachter op zijn schouder en zegt: “Bedankt voor de tip, dat was ik totaal vergeten, ga ik vandaag nog in orde maken.”


 Naar > index verhalenbundel "Bromsnor"