De Primaire opleiding is altijd de basisopleiding voor de politieman geweest. Of je nu ging werken bij het Korps Rijkspolitie of bij een gemeentepolitie korps, de primaire opleiding was je start bij de politie. De enige uitzondering daarop waren de officieren die via de Nederlandse Politie Academie (NPA) instroomden. Hier is een afzonderlijk menu item voor.

De primaire opleiding duurde tot ongeveer 1984 1 jaar, waarna de afgestuurde aspirant, bevorderd werd tot wachtmeester (agent bij de gemeentepolitie) en geplaatst werd in het district van zijn keuze. Na 1984 kreeg de herziene primaire opleiding gestalte waarbij het interne regiem werd opgeheven en de studenten veel meer vrijheid kregen in het bezoeken van lessen. Daarnaast werd de opleidng drastisch verlengd door het invoeren van lagere stagte periodes.

Die plaatsing kon overigens overal in Nederland zijn. In eerste instantie werd tijdens een van de laatste dagen van de opleiding een keuze mogelijkheid gecreëerd. Er waren 'zitjes' gemaakt met een tafel waarop een naam van een district stond en een bordje dat aangaf hoeveel plaatsen beschikbaar waren. Waren er meer liefhebbers dan plaatsen, werd er geloot en kon de uitgelote medewerker zijn geluk bij een andere tafel beproeven.

De Primaire opleiding startte oorspronkelijk in Nistelrode, later werd dat in Arnhem aan de Velperweg. Later, toen de school de grote aantallen aspiranten niet meer kon verwerken, verhuisde de school naar Apeldoorn (Arnhemseweg 348, nog altijd de hoofdvestiging van de huidige politie academie) en kwamen er dependences in Harlingen en Baexem (tussen heythuysen en Baexem).

luchtfoto school Baexem.

Hoe kwam je nu bij de Rijkspolitie?

Lees hier dan verder en herleef de brochure waarmee zoveel nieuwe medewerkers werden overtuigd van een mooie baan bij het Korps Rijkspolitie.


 

Naar > Overzicht documenten primaire opleidingsscholen