RP Logo ster 80 (VV)RP Logo ster 80 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
           DE NEDERLANDSE POLITIE ACADEMIE
 APELDOORN


Algemene informatie.

Op 28 maart 1967 vond de verhuizing plaats van het Rijksinstituut tot opleiding van hogere politieambtenaren van Hilversum naar een nieuw gebouw aan de Kleiberg 15 te Apeldoorn en op 8 mei 1967 vond de officiële opening plaats door Hare Majesteit Koningin Juliana. Gelijktijdig werd de naam van dit opleidingsinstituut gewijzigd in  "De Nederlandse Politie Academie" (NPA).

De NPA was de officiersopleiding voor het Korps Rijkspolitie en de Gemeentepolitiekorpsen. Niet te verwarren met de huidige Politie Academie waarin alle onderwijs vormen en niveaus samen zijn gebracht en die ook in Apeldoorn is gevestigd. De NPA had een dagopleiding en een opleiding voor extranei.

De dagopleiding duurde vier jaar en je was in dienst van het Ministerie van Binnenlandse zaken. De studenten voor de Gemeentepolitiekorpsen als die voor het Korps Rijkspolitie volgden gezamenlijk de opleiding. Er was dus geen verschil in opleiding tussen de studenten van de Rijkspolitie en de Gemeentepolitie. Het enige verschil was dat de student van de Gemeentepolitie vaak al wist in welk Gemeentepolitiekorps hij zou gaan werken, terwijl de Rijkspolitie student, net als bij de primaire opleiding, pas aan het eind van de studie zijn definitieve standplaats  (District) te horen kreeg. Daarnaast was er de opleiding voor extraneus. Deze duurde drie jaar en degenen die daar heen gingen kwamen bij de diverse Gemeentepolitiekorpsen of de Rijkspolitie vandaan. Dit waren politiemensen die de kans kregen door te groeien naar een officiersrang. Deze collega's kregen dan voor sommige vakken vrijstelling in verband met de door hen genoten (politie) vooropleiding.

Vanaf 1990 was er ook de academici opleiding. Dit was een twee jarige opleiding die open stond voor mensen met een afgeronde universitaire opleiding in recht of bestuurskunde.
De uitkomst van alle drie de opleidingen was het inspecteursdiploma.


Voormalige Directeuren.
Voor zover bekend.

We willen graag dit overzicht zo compleet mogelijk maken.
Heb jij nog aanvullende gegevens geef deze dan even door via info@rijkspolitie.org

Foto's van de NPA..
 NPA Apeldoorn jvdv 1992(7K)
Foto van de hoofd ingang van de NPA gemaakt door Jeroen van der Ven in 1992.

Naar het prikbord van deze groep.