RP Logo ster 80 (VV) AVD Logo Sticker(V)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
ALGEMENE VERKEERSDIENST RIJKSPOLITIE

Prikbord van de OAS / BSG / GBS. HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS
        Deel hier je herinneringen van jouw tijd bij de Rijkspolitie met anderen.Stuur je krantenknipsels of foto's liefst met een mooi verhaal erbij in via info@rijkspolitie.org Boven ieder item staat de datum van plaatsing. De laatste inzending wordt steeds bovenaan geplaatst.Kan jij iets vertellen over de getoonde foto’s of heb je namen van de personen of gebouwen op de foto’s of heb je aanvullingen of wijzigingen mail het ons dan. Wel graag de datum van het item vermelden.
     
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken.

Geplaatst op 13-09-2014.

Informatie over deze afdeling.
OAS Ongevallendienst AutoSnelwegen. later de BSG Basis Surveillance Groep en weer later de GBS Groep Basis Surveillance.
Deze dienst was in de tweede helft van de 60er jaren gevestigd in de Meldpost Linschoten in een container (later een stacaravan) bij de afslag Linschoten.'Het doel van deze afdeling was het optreden bij en het afhandelen van verkeersongevallen op de A12. Omdat de SBV toen nog midden in Den Haag zat zou het te lang duren voordat zij ter plaatse zouden zijn en was er kennelijk gekozen voor een meldpost bij de afslag Linschoten.

Halverwege 1968 verplaatste de OAS (Ongevallendienst Auto Snelwegen) zich van Linschoten naar de nieuwe uitvalsbasis Driebergen. Het materieel bestond toe nog uit de beroemde TPW's (bekend als "patatwagens") en afgedankte GSA's. Na enige tijd werd het verouderde materieel vervangen door Hanomags. Toen die een na enige tijd wegens haarscheuren in de remtrommels een rijverbod kregen werd duidelijk dat OAS-voertuigen aan hogere eisen moeten voldoen.

De OAS kreeg daarom in 1974 Range Rovers, en werd omstreeks die tijd ook omgedoopt tot GBS (Groep Basis Surveillance). Deze met gereedschap, verlichtingsmateriaal en moderne bedrijfsapparatuur uitgeruste Range Rovers hebben bij grote verkeersongevallen vaak een belangrijke bijdrage kunnen leveren. Bij een reorganisatie van de AVD is deze dienst in 1984 opgegaan in de GTC Groep Technische Controles.


Geplaatst op 30-08-2011
Met dank aan Willem Zwarts
RRopDak ws3 [KK]
Willem Zwarts boven op de VW bus. De datum is niet bekend maar het kenteken is afgegeven in 69-70.

RRbijOngeval ws4 [KK]
Het VW busje op de foto's hierboven was de eerste nieuwe auto uit de begin periode van de toenmalige Ongevallendienst Autosnelwegen. (O.A,S.) Er was zelfs een plateau op de wagen gemaakt om file te beveiligen en een uitschuifbare oranje zwaailicht. Voor deze VW bus hadden we een paar afgedankte en opgelapte VW bussen via de Technische dienst in Delft gekregen om mee te beginnen. Ze waren vergeten dat we ook nog auto's nodig hadden. Dat waren nog VW bussen met een gedeelde voorruit. Kan je nagaan waar we mee begonnen zijn.

Van O.A.S naar B.S.G. naar G.B.S.
De naam Ongevallendienst Autosnelwegen is op een gegeven moment gewijzigd omdat de afkorting van die naam O.A.S. hetzelfde was als die van een Algerijnse opstandelingen bende die aanslagen pleegde. Vandaar dat toen de naam, Basis Surveillance Groep in het leven is geroepen mede omdat de basis van deze groep surveilleren was. Omdat de namen van alle onderdelen van de AVD met Groep begonnen werd het later weer gewijzigd in Groep Basis Surveillance.

Stacarvan ws1 [KK]

Stacaravan ws2 [KK]
De stacaravan die onder aan de afrit Linschoten/Woerden A 12 stond. Daar is de OAS, later de GBS begonnen. Het bewakingsgebied was van Ouderijn tot helemaal de afrit Waarder met uitzondering van het GP gebied van Woerden. Deze caravan was 24 uur per dag bezet en je had 24 uur dienst en 72 uur vrij.

Hoe kwam die caravan daar?
De OAS. werd opgericht en moest een post hebben langs de A12. Hiervoor werd een stacaravan in Utrecht opgehaald. De leiding zei tegen mij "Ga even naar Utrecht, bij Laagraven, en haal daar even een caravan op. Ik ben er toen naar toe gegaan en ben rechtsomkeer weer terug naar Driebergen. Het ding bleek ongeveer 11 of 12 meter lang te zijn en dat op één as. Ik heb toen gezegd dat kan je niet maken, omdat een gewone weggebruiker dat ook niet mag. Er werd toen belooft dat ik een ontheffing zou krijgen en begeleiding van de GMS. Mijn reactie was min of meer, je kan de pot op, ik ga met dat ding niet over de autosnelweg. Ik ben toen naar collega Dirk André gegaan. Die had bij de verkeersgroep Bilthoven gezeten en dus goed bekend in de omgeving. Dirk kunnen wij binnendoor naar Linschoten en wil jij mij daar mee helpen. Natuurlijk was het antwoord en daar gingen we. Toen de caravan aangekoppeld moest worden zagen wij dat de koppeling een zogenaamde NATO oog had. Dat is zo'n koppeling die ze bij defensie gebruikte. Dirk, niet voor een gat te vangen schroefde de kogelkoppeling op de Landrover deels los, haakte het oog van de caravan achter de kogel en schroefde de kogel weer vast. Het was een prima speling vrije koppeling geworden. Ja je hebt het goed gelezen, het trekkende voertuig was een gewone Land Rover.
Onder begeleiding zijn we gaan rijden. Behalve dat bijna op het eind, we moesten nog ongeveer 1 km, het rechter wiel er bijna af liep. Dat hebben toen opgelost en de caravan op het terrein (zie foto) geplaatst. We hebben hem gelukkig niet meer terug hoeven te brengen.

We hadden bij de OAS 3 voertuigen tot onze beschikking te weten; een TPW. een zwarte personenauto (zie foto) en een DAFJE bestel. Ja zo'n trutteschudder met sjaratel aandrijving. We reden dan ook altijd vooraan in de file.[grapje] Langs de A12 stonden E.H.B.O. kisten met inhoud. Die moesten elke dag door ons gecontroleerd worden of alles er nog wel in zat. En dat deden we dan met dat Dafje. De inhoud van zo,n kist bestond o.a. uit 2 wollen dekens, 2 eiseman handlampen, een paar fakkels, een verbandtrommel.

Als ik me goed herinner begon onze dienst om 11.00 uur tot de volgende dag 11.00 uur. We sliepen in de caravan vanaf 00.00 uur tot 07.00 uur en dat was allemaal diensttijd. We werden dus slapend rijk!

Als er een ongeval was of een ander probleem,dan werden we uit ons bed gebeld en dan gingen we met duizelingwekkende snelheid (ongeveer 70 km/u.) naar de plaats van het ongeval.
Het derde voertuig werd gebruikt voor allerlei klussen..Aldus Willem Zwarts.


Geplaatst op
Met dank aan:

Geplaatst op
Met dank aan:
Hier kunnen jouw foto's / verhaal staan. Stuur ze in.