RP Logo ster 80 (VV)RP Logo ster 80 (VV) HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
DISTRICT 'S-GRAVENHAGE
BEREDEN GROEP WASSENAAR


HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS
        Deel hier je herinneringen van jouw tijd bij de Rijkspolitie met anderen.Stuur je krantenknipsels of foto's liefst met een mooi verhaal erbij in via info@rijkspolitie.org Boven ieder item staat de datum van plaatsing. De laatste inzending wordt steeds bovenaan geplaatst.Kan jij iets vertellen over de getoonde foto’s of heb je namen van de personen of gebouwen op de foto’s of heb je aanvullingen of wijzigingen mail het ons dan. Wel graag de datum van het item vermelden.
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken.

Geplaatst op 1 april 2017
Met dank aan Peter Groenhout

De oude locatie van de Bereden groep 's-Gravenhage van de Rijkspolitie te Wassenaar aan aan de Buuurtweg op landgoed Voorlinden is mij bekend. De lokatie is nu (2017 zie foto's op het overzicht van dit onderdeel)  sterk in verval geraakt, het rietendak is door de vele stormen behoorlijk beschadigd.
Adjudant de Haan is genoemd bij dize groep maar was zeker niet de laatste commandant van dit onderdeel. Piet Dijkstra was in 1981 commandant. In 1988 waren er interne problemen en is adjudant J. Fuijkkink voor 3 maanden waarnemend commandant geweest. De bereden groep was sinds 1946 te vinden op het landgoed Voorlinden. Het was er gevestigd in de oude koetsierwoning van het landhuis.
In 1986 beklaagde de RP-gebruikers zich over een aantal zaken zoals dat er geen mestput was, de stro-oplsag provisorisch was aangelegd en een binnen manege ontbrak. De ruimte werd gehuurd van de PTT, maar er was geen geld voor het nodige onderhoud. Een centrale verwarming op de begane grond ontbrak. 's-Nachts was het terrein onbeheerd, voorheen was er een particulier bewakingsdienst maar de PTT is daarvan afgestapt en de RP korpsleiding stond geen nachtdiensten toe. Pas in het voorjaar van 1997 verhuisde de dienst Levende Have van het KLPD (afdeling West) van Wassenaar naar Woubrugge. daar was aan de Kruisweg 18 A een nieuwe manege gebouwd. Wederom huurde de Rijksgebouwendienst een deel van deze ruimte ten behoeve van het KLPD van een particulier. Inmiddels is ook deze lokatie door de politie alweer verlaten, de paarden en het personeel is verspreid over andere bestaande lokaties die bij de politie in gebruik zijn. Aldus Peter Groenhout.


Geplaatst op 29 maart 2017
Met dank aan Henk Paats

Onlangs was ik op het Landgoed Voorlinden, Buurtweg te Wassenaar. Het grote landhuis van de vm. PTT/KPN herbergt nu een Restaurant. Achter op het terrein staat nog steeds de inmiddels sterk vervallen manege van de Bereden groep Wassenaar. In mijn herinnering was Adj. de Haan de laatste commandant aldaar. Hij woonde in de dienstwoning aan het begin van het landgoed. Aan de manege was ook een dienstwoning gekoppeld. Daar woonde de fam. de Waard. Ik dacht dat de Waard Opper was. Als zesjarige speelde ik altijd met zijn zoon Sebastiaan. Op de woensdagmiddagen kregen wij als zesjarige jongens paardrijles, op de blote rug zoals men dat noemde. Wat een prachtige tijd hadden wij daar.  Lessen volgen mocht wel niet maar de wachtmeester zei dan, Den Haag is ver weg en die zien het toch niet. "In galop" riep hij dan. Tijdens de wandeling rond de manege kwamen veel herinneringen op. Vandaar dit stukje nostalgie maar met een verdrietig aanzien van de manege. Aldus  Henk Paats/Zoetermeer.


Geplaatst op
Met dank aan:
Hier kunnen jouw foto's, verhaal en of documenten staan. Stuur ze in. Hoe lees het hier.
Help ons. Want alleen "samen" kunnen we er "echt" iets moois van maken.
Naar > overzicht van deze groep
Reageren op dit artikel: info@rijkspolitie.org