RP Logo ster 80 (VV)RP Logo ster 80 (VV) HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
POLITIE TECHNISCHE DIENST
PRIKBORD RAYON-WERKPLAATS AMSTERDAM.


 HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS
        Deel hier je herinneringen van jouw tijd bij de Rijkspolitie met anderen.Stuur je krantenknipsels, foto's en of verhalen in via info@rijkspolitie.org Boven ieder item staat de datum van plaatsing. De laatste inzending wordt steeds bovenaan geplaatst.Kan jij iets vertellen over de getoonde foto’s of heb je namen van de personen of gebouwen op de foto’s of heb je aanvullingen of wijzigingen mail het ons dan. Wel graag de datum van het item vermelden.
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken.

Geplaatst op 17 november 2014
Met dank aan Harmenzon Zoutkamp

PTD Amsterdam van Geulstraat 27(7V)

Het pand aan de Geulstraat 27 in Amsterdam waar in ieder geval van 1949 tot 1964 de PTD gehuisvest was. Ter hoogte van het witte busje was de benzine pomp en v Zeegen moest daar links de trap op naar z’n woning.

Verdwaald via de beeldbank kwam ik op jullie site terecht.
Als “kwajongen” van 16/17 werkte ik twee jaar bij de Politie Technische Dienst in de Geulstraat 27 te Amsterdam, leerling monteur heette ik toen.
Ik kwam net de naam van Nicolaas van Zeegen tegen, klopt, die was toen chef werkplaats en had ook een politie rang, de rest van de collega’s waren burgers.
Hij woonde er in een ‘aanpalende’ dienstwoning.
Z’n rechterhand was Cees Waterland, verdere namen die ik mij herinner waren: Dick Hessels automonteur,
Lindeman, dat was de oudste deed van alles, smeren wassen e.d., was ook bij de reserve politie en lag geregeld met Hessels overhoop, had met de oorlog te maken.

Bij de motoren zwaaide Colembain de scepter, verder een jongere man Jan vd Hilst als ik het goed heb, ging later naar de gem. politie Zaandam en nog een monteur die uit de provincie kwam aan z’n tongval te horen, kleine man.

In het magazijn werkte (van) Beek, die wedijverde met v. Zeegen in het maken van kinderen herinner ik mij, beide katholiek leerde ik.

We zaten daar op twee hoog via de ingang in de Geulstraat, stond ook de benzine pomp, nu zit er geloof ik een bowlingbaan. Op één hoog zat de garnizoensgarage, militaire voertuigen, klein spul want er was weinig manoeuvreerruimte natuurlijk, op de tweede zaten “wij” dus.

Als je boven kwam reed je tegen de verkeersgroep aan, de overige ruimte was dan van de PTD, aan het het eind van de gang links was de afspuit/wasplaats, rechtsaf kwam je als eerste v. Zeegen tegen in een kantoortje daarnaast was de smeerbrug waar die Lindeman over waakte.
Ik heb ‘ergens’ nog één klein vierkant fotootje waar we met een man of vijf op staan, voor de rest heb zelf tot nu toe geen foto’s van de Geulstraat kunnen vinden, ook niet op jullie site had ik wel leuk gevonden.

Ik ben daar begin ‘55 afgezwaaid, met een beetje hulp van v Zeegen, had laatst nog z’n afscheidsbrief in handen, “ik had mij gedurende de tijd daar aan de regels van het bedrijf gehouden” ?! geen officieel rijksdocument maar een getypt velletje. Ik Lag daar toen niet wakker van ik had op eigen verzoek opgezegd dat stond er ook in, en daar ging het mij om. Mijn afzwaaien destijds had mede te maken met het feit dat ik dacht dat er wel een proefrit nodig was als ik op straat stond, dat was natuurlijk al lang gebeurd maar toch. In die tijd werd er druk aan de nieuwe Utrechtseweg gewerkt, toen die klaar was was ik de eerste die er met een Matchless overheen vloog, voorzien van zo’n kalkpot met “rijkspolitie” er op en een dito motor natuurlijk, was er geen mens die mij tegen hield.

Ik was zeer ijverig maar soms ook wel eens zoek; Toen ik na verloop van tijd wel handig bleek was het o.a. mijn taak om auto’s en motoren die gereed waren beneden op straat af te tanken en ze netjes tegen over v Zeegen z’n kantoortje, met de neus vooruit, te parkeren, gereed voor de gebruikers. Dat waren mannen van allerlei rang en stand, kon je grofweg aan de cilinderinhoud van hun voertuigen aflezen. BMW’s klein en groot met of zonder zijspan, een hoop Harley’s reden er ook nog rond ook m/z zijspan. Verder waren de Matchless Twins veel in gebruik en een verdwaalde HOREX.

Bij de verkeersgroep waren toen die ‘houten’ Fords in gebruik, afgeladen met gereedschap waren die. Van ‘Soestdijk’ waren een paar luxe auto’s in onderhoud ik herinner mij een Lincoln en een Kaiser Fraser.

We droegen dienst overalls die in gevangenissen waren gemaakt, de kleinste maat was mij nog twee keer te groot, ik wapperde dus meer dan dat ik reed . Ik ben een paar keer betrapt en kwam daar voor op het matje natuurlijk, wat de druppel was, we hadden daar ook een kleine kraanwagen, een Opel Blitz.
Daar troffen ze mij mee op het Damrak aan, iemand van de verkeersgroep die mij kende natuurlijk of ik maar om wilde keren. Ik heb verder bij de RP dus geen carrière gemaakt.

Bij de verkeersgroep werd ook rijles gegeven, daartoe waren een paar motoren met zijspan ingericht, mannen uit de provincie die promotie maakten en een motor toegewezen kregen oefenden dus bij ons.
Die opritten naar boven waren dus ideaal om de hellingproef te doen; als ze dan met het zweet op hun voorhoofd op de helling stil stonden kwam ik ook langs met Harley plus zijspan en dan stopte ik even om te vragen of het goed ging en dan stoof ik verder naar boven. Achter mij hoorde ik vaak een hevig gebrul en afslaande motoren, voor een blaag als ik prachtig natuurlijk.

Boven aan de helling in de bocht was onze kantine. Daar zaten we vaak met de ouderwetse gezellige prostituees, die waren met de gevangenis DAF naar het gerecht geweest of zo, en de chauffeurs kwamen dan met hun voertuig voor een kleine beurt even bij ons aan, leuke dingen.
Er waren ook een aantal staatsbezoeken, de escorte kwam dan altijd bij ons uitblazen en op elkaar fitten omdat er achterin veel te hard moest worden gereden, die reden toen op de Matchless.
Er werd ook geëxerceerd door de reserve politie, deed die Lindeman ook aan mee, van onder een auto zag ik dan voeten voorbij komen, de commandant bleef achter bij de verkeersgroep en brulde vandaar z’n bevelen.
Daar deed ik dan aan mee en liet ze rechtsomkeer maken, vanachter de schuifdeuren, was ook weer niet goed en werd ik net niet gearresteerd  ach je bent jong en je wilt wat.

Weet niet of het allemaal nuttige informatie is maar m’n pen is even uit geschoten, er kwam wat boven borrelen bij het plaatjes kijken. Ik hoop dat er nog ergens foto’s opduiken van de Geulstraat.
Succes met de site hoor.
Vriendelijk gegroet,
Harmenzon Zoutkamp.

Via e-mail d.d. 9-11-2014.


Geplaatst op 26 09-2014.
Met dank aan Henk Peters.

Foto's m.b.t. de PTD werkplaats in Amsterdam. Kan jij nog iets vertellen over de getoonde foto's geef dat dan even door.

1003 PTD Amsterdam Voorgevel(7V)
1002 PTD Amsterdam(7V)

1004 PTD Amsterdam(7V)

1006 PTD Amsterdam(7V)

1007 PTD Amsterdam(7V)

1008 PTD Amsterdam(7V)

1009 PTD Amsterdam(7V)

1010 PTD Amsterdam(7V)

1011 PTD Amsterdam(7V)

2168 PTD Amsterdam(7V)

2169 PTD Amsterdam(7V)

2170 PTD Amsterdam(7V)

2171 PTD Amsterdam(7V)

2172 PTD Amsterdam(7V)

2187 PTD Amsterdam(7V)

2188 PTD Amsterdam(7V)

2189 PTD Amsterdam(7V)

2190 PTD Amsterdam(7V)

Geplaatst op
Met dank aan
Hier kunnen jouw foto's, verhaal en of documenten staan. > Stuur ze in.
Help ons. Want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken.
Naar > overzicht artikelen mbt de PTD.