RP Logo ster 80 (VV) RPtW Logo Ster goud 82 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
RIJKSPOLITIE TE WATER
DE RP 16_4 ex RP71_1 ex Politie 1.RP71_1
Bouwjaar: 1932 Type: Directievaartuig.
Bootnummer(s): tot 1949 Politie I  -  1949 RP71_1  -  1957 RP16_4
Standplaats(en): Tot 1949 Gemeente Amsterdam  -  1949 - Amsterdam - Afvoer 1960

Kenmerken van het schip.
Lengte: 19.19m., breedte: 3.57m.,diepgang: 1.50m. Het schip heeft een Kromhout Dieselmotor (1947) van het type 4H4 met een vermogen van 120 PK. Met deze motor kon een snelheid worden gevaren van 19 kilometer per uur.

Uit onderstaande foto's en verhalen blijkt dat dit vaartuig wel een heel bijzondere historie heeft.
Dit vaartuig is gebouwd in opdracht van de gemeente Amsterdam bij de Amsterdamsche scheefswerf G. de Vries Lentsch jr, in 1932 als een echte politiekruiser. Op zich was dat al bijzonder omdat er in die tijd niet veel boten werden gebouwd voor de Politiedienst. Meestal werden bestaande schepen geschikt gemaakt voor de politiedienst.
Het was een degelijk vaartuig dat snel en ruim was en dus geschikt voor de langere surveillancediensten.
 RPtW vaartuigen RP71 1 Zandstra Politie 1 57K
De te tewaterlating op 24-06-1932 bij Scheepswerf Het Fort te Amsterdam
 
Dit vaartuig was onder de naam Politie 1 eerst in gebruik  bij de Gemeentepolitie te Amsterdam
RPtW Vaartuig RP71 1 RP 16 4 zandstra 47KHet vaartuig toen hij nog in gebruik was bij de Gemeentepolitie Amsterdam onder de naam Politie 1.
 
Oorspronkelijk was het vaartuig gebouwd met een teakhouten dek. Met het uitbreken van de Tweede wereldoorlog werd het schip op de kant gezet en door de Dienst Havenpolitie in brand gestoken. Kennelijk met de bedoeling het onbruikbaar te maken voor de bezetter. In opdracht van de bezetter werd het echter weer vaar klaar gemaakt met o.a. een stalen dek. Over het gebruik in de bezettingstijd is verder (nog) niets bekend.
 
RPtW vaartuigen RP71 1 Zandstra Politie 17K
Op 4-5-1949 werd het vaartuig voor Fl 16.590 overgedragen aan de Rijkspolitie te Water. Het kreeg een ligplaats bij een Postbureau aan de Buiksloterweg 9 te Amsterdam net aan de buitenzijde van de Koning Willem I sluizen. Dit gebouwtje staat er nog steeds. In 1954 krijgt de Rijkspolitie te water een nieuwe behuizing aan de Westerdokdijk alwaar ook de RP71 een ligplaats krijgt. In bijzondere gevallen, en na het neerklappen van de stuurhut i.v.m. de doorgang hoogte van diverse bruggen, werd wel eens afgemeerd voor het afdelingsbureau van de Rijkspolitie toen nog aan de Sarphatistraat.
 RPtW Vaartuigen RP71 1 Zandstra7KDe RP71 in actie tijdens de begeleiding van de Piet Hein. Jaar ?.

 In 1960 werd het vaartuig overgedragen aan de Dienst der Domeinen en verkocht.


Onlangs (2017) is het schip weer aangekocht door een particulier waarmee het van de sloop werd gered. Het is nu als woonschip in gebruik. De motor die er nu in ligt is de in 1947 ingebouwde motor, een kromhout 4H4 en verkeerd in een uitmuntend museum staat. Het stuurhuis is 6 jaar terug wat groter geworden maar voor de rest is alles origineel ook in de machine kamer en dat blijft ook zo natuurlijk . 

Hieronder enkele foto's van de voormalige RP71 van eind 2017

RPtW vaartuigen RP71 1 ex Zandstra 27K
RPtW vaartuigen RP71 1 ex Zandstra 47K
De naam van het schip nu is "WILHELMINA" maar op de boeg staat de naam EX RP 71 (nog niet op foto). Ook heeft het schip weer de Amsterdamsche vlag in top. De huidige eigenaar is naarstig op zoek naar de toen gebruikte RP vlag (wimpel). Mocht je er een hebben (of weten) en wil je hem afstaan. De huidige eigenaar zal er dol blij mee zijn.

Link naar video ???


Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken.
Heb jij nog niet getoonde foto's van dit of andere vaartuigen of kan jij iets vertellen over de getoonde foto’s of heb je namen van personen op de foto’s of andere gegevens geef dit dan door via info@rijkspolitie.org
Belangrijk. Geen foto's insturen die uit boeken komen of foto's die van andere websites gehaald zijn. Deze mogen wij namelijk niet publiceren.
Reageren op dit artikel: info@rijkspolitie.org