RP Logo ster 80 (VV)RP Logo ster 80 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
VERHALENBUNDEL
OP STAP MET ....OOM AGENT


Jasperse oom agentOp pad met Oom Agent’ is een serie van korte, waargebeurde, verhalen uit de politiepraktijk, opgeschreven door een vrijwilliger die zijn hele loopbaan in de Bollenstreek bij de politie heeft gewerkt. Het zijn soms gebeurtenissen van 30 of 40 jaar geleden. Om herkenning te voorkomen zijn namen en adressen veranderd.

20. Zeg het met bloemen….. (…èn planten).

Het zal inmiddels wel weer zo’n dertig jaar geleden zijn dat ik in Noordwijkerhout werkte toen er een manlijke collega in het huwelijksbootje ging stappen. Ik noem hem maar Rinus. Hij heette in werkelijkheid geen Rinus, maar door zijn echte naam te verdonkeremanen, kan ik wat meer over hem vertellen. Het was een jonge man. Behoorlijk behoudend in zijn gedrag. Wars van alcoholhoudende drank en een beetje verlegen. Hij had een mooie slanke bruid aan de haak geslagen. Een beetje exotisch type. Haar ouders kwamen uit Indonesië. Zij hadden dan ook het plan opgevat om daar op hun huwelijksreis naar toe te gaan. In verband hiermee had het aanstaande bruidspaar bij de uitnodigingen een kaartje gedaan met de tekst dat op ‘bloeiende planten en bloemen’ geen prijs werd gesteld. Omdat alle collega’s op het feest waren uitgenodigd was dat op zich een handige hint, maar bij een stel ‘jonge honden’ als mijn collega’s waren, maakte dat geen indruk. Die hadden het idee van: “Wat we willen geven maken we zelf wel uit !”

Omdat het bruiloftsfeest ‘s avonds in Rijswijk werd gegeven was met elkaar besloten een autobus met chauffeur te huren bij een bevriende busmaatschappij. Hierdoor kon iedereen, zonder enig risico te lopen, enkele alcoholische versnaperingen in zijn of haar keelgat gieten en de terugweg in gepaste vrolijkheid aanvaarden.

Op vrijdagavond stonden alle passagiers, ergens rond de zestig in aantal, op de Viaductweg in Noordwijkerhout op de bus te wachten. Toen de bus aankwam moest de chauffeur natuurlijk aan de hand van de uitnodiging weten waar hij naar toe moest rijden . Daarbij kwam ook het kaartje met het bewuste verzoek boven water.

De gids, één van de gangmakende collega’s onder ons, bracht dat via de geluidsinstallatie aan de passagiers over.

Kort daarop werd de chauffeur vriendelijk maar dringend verzocht om eerst nog even langs de Havenstraat te rijden en daar bij de bloemenwinkel te stoppen.

Om kort te gaan: de bloemenhandelaar werd in een kwartier van bijna al zijn bloeiende planten beroofd. Begonia’s, petunia’s, kaapse violen, azalea’s en geraniums : alles ging mee de bus in. Met een klein half uur vertraging vertrok de autobus richting Rijswijk, de winkelier handenwrijvend met een grijns op het gezicht achterlatend.

Een uurtje later trok ons kleine corso de feestzaal binnen. De bruid stond met grote ogen, een open mond en vraagtekens op haar gezicht naar ons te kijken. De bruidegom werd een beetje rood in zijn gezicht en kwam op ons toe terwijl hij hakkelend begon: “Hebben jullie het kaartje niet gelezen wat we bij de uitnodigingen had gedaan…..” Verder kwam hij niet want de collega’s riepen in koor: “Ja, Rinus, dat kaartje hebben wij gelezen, vandaar…..!”

Er moest een tafel worden bijgeschoven om alle planten tentoon te stellen. De bruidegom vond eigenlijk dat wij allemaal onze plantjes maar mee terug moesten nemen, doch toen hij ons aankeek stond de hele club NEE te schudden. Hij drong niet verder aan.

De collega die het hele verhaal bedacht had gaf later op de avond een uitleg aan alle aanwezigen en opperde aan de familieleden en andere vrienden om allemaal een plantje als logee mee te nemen en deze thuis te verzorgen tot dat Rinus en zijn vrouw weer in Holland waren teruggekeerd. Dat voorstel werd onder grote hilariteit algemeen aangenomen. Rinus stond daarbij te kijken als de overbekende boer die nodig naar de tandarts moet.

Oom agent Zeg het met bloemen1(7K)Rinus kwam inderdaad een paar weken later weer terug in zijn huis. Of hij de plantjes later weer bij de familieleden heeft teruggehaald, weet ik niet. Wel weet ik dat Rinus niet zo lang daarna solliciteerde naar een plaats in Friesland, waar hij ook werd aangenomen.

Sexbierum: de plaats met alle delen in de naam waarvan wij dachten dat hij zich daar afzijdig van hield: sex, bier en rum.

Ja, je zult ze maar op je trouwdag krijgen: 57 potjes met bloeiende planten terwijl je daar niet om gevraagd hebt.

Oom Agent.


Naar >  Overzicht verhalenbundel op pad met oom Agent.


reageren op dit artikel mail naar info@rijkspolitie.org