Skip to main content


RP Logo ster 82 (VV)RP Logo ster 82 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
RIJKSPOLITIE ALGEMEEN
VERHALENBUNDEL "BROMSNOR"


Henk Poelakker vond na het overlijden van zijn vader kopieën van processen-verbaal uit vervlogen tijden. Poelakker sr. was actief bij de Rijkspolitie in Losser. De inhoud van de vondst werd een inspiratiebron om verhalen te schrijven.

Verhaal 14. Van alles wat.

Bromsnor groeit naar mate hij ouder wordt en andere verantwoordelijkheden krijgt, van veldwachter naar agent, soms zelfs naar een rechercheur. Begin jaren zeventig krijgt het politiebureau een vertrouwelijke melding dat iemand in het dorp een geweer illegaal in zijn bezit heeft. Op een regenachtige herfstdag gaan twee agenten op pad en confronteren de bewoner met de verdachtmaking. “Ik weet van geen flobertgeweer af. Zoekt u heel mijn huis maar af.” Is het bluf of werkelijkheid? Met toestemming van de verdachte gaan de agenten samen met de bewoner het pand in. Niet veel later wordt onder de dekens van een bed een flobertgeweer kaliber 22, merk Akah gevonden. In een slaapkamerkast vinden ze ook nog 121 patronen, behorend bij het geweer. Wat heeft de verdachte hierop te zeggen? Met gebogen hoofd vertelt hij: “Ja, ja, ik heb dat geweer een maand of drie geleden van een onbekende gekocht voor, ik geloof, 90 gulden. Wie het onder de dekens heeft verstopt? Geen idee. Eén ding is zeker, ik heb met dit geweer nog nooit gestroopt. En ja, het is waar, ik heb geen vergunning voor dit wapen. Laat de rechter maar zeggen of ik straf krijg, ik accepteer dat.”

In een heldere nacht zien twee agenten nog licht branden in een café, het is kwart voor twee. Het café had al om 23.30 dicht moeten zijn en is dus ruim twee uur langer open dan geoorloofd. De mannen kijken elkaar aan, zetten de pet op en stappen uit. Zeven bezoekers hebben het nog goed naar de zin maar krijgen meteen te horen dat ze hun drankje op kunnen drinken, af moeten rekenen en het café dienen te verlaten. Zuchtend en steunend zegt de uitbater dat hij tegen de regels in de mensen nog heeft toegelaten. “Maar heren, begrijp dan toch dat ik juist in die late uren een flinke omzet kan maken. Doe wat je niet laten kunt en geef me maar een bekeuring. Onder ons gezegd: de extra omzet in de nachtelijke uren is fors hoger dan jullie proces-verbaal.”

Agent Brom surveilleert samen met een collega in de buitenwijken van het dorp. De agenten zien in hun onopvallende auto een man een plastic zak legen in de berm van de weg. Ze houden hem aan en de man verklaart: “Het huisvuil dat daar ligt is niet van mij. Ik heb het daar niet neergegooid. Jullie moeten het maar bewijzen. Leugenaars! Faule Holländer!” De agenten gaan niet in discussie en zeggen hem toe dat hij een proces-verbaal tegemoet kan zien. Zij weten dat de rechter beëdigde agenten blindelings gelooft.

Een ruzie tussen twee bekenden die opgelost wordt door bemiddelend optreden. De familie N. woont in een huurwoning van twintig gulden per week. Een bekende (de heer S.) leende hen vier keukenstoelen in de veronderstelling dat het tijdelijk zou zijn. De familie N. dacht echter dat de stoelen een gift waren. Miscommunicatie. Het geschil loopt hoog op, een handgemeen volgt waarna de politie gebeld wordt. Die maakt aan het welles-nietes spel een eind en stelt voor dat de vier stoelen tijdelijk op het bureau zullen worden bewaard. In de tussentijd moeten de kemphanen zelf een definitieve oplossing zoeken. Is dit de voorloper van de rijdende rechter?


 Naar > index verhalenbundel "Bromsnor"Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....