Skip to main content


HISTORIE
KORPS RIJKSPOLITIERIJKSPOLITIE FILMPJES

Rijkspolitie diversen

Op internet zijn diversen mooie filmpjes te vinden over de voormalige Rijkspolitie. We hebben er hier enkele voor u verzameld. Wij willen graag meer gegevens bij deze films plaatsen. Mocht jij de namen weten of ben jij zelf een van de mensen die te zien is of andere wetenswaardigheden kan vertellen geef dat dan even door.

Opleiding, werving en voorlichting
Verkeersschool Bilthoven
Dienst Luchtvaart
Rijkspolitie te Water
Verkeersgroep Nijmegen
Verkeersgroep Assen
Verkeersgroep Alkmaar
Algemene Verkeersdienst
Mobiele Eenheid
Rijkspolitiekapel
 
Naar >  menu Rijkspolitie algemeen

Reacties en/of aanvullingen op dit artikel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.
Het is niet toegestaan om foto's van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina.


 

 

 HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
RIJKSPOLITIE FILMPJES 


Deel 1. Filmpjes Rijkspolitie algemeen.

In bewerking

 HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
RIJKSPOLITIE FILMPJES 


Werving en Voorlichting.

In bewerking

 
 
 
 
 
 
 HISTORIE
KORPS RIJKSPOLITIE
 Verkeerschool Bilthoven

Van deze opleiding, van 29 mei 1972 tot 20 oktober 1972, maakte Gerard Leloux een 8mm smalfilm die hij digitaliseerde en op DVD overbracht.
Naar >  VSO Verkeerssurveillanteopleiding 1972

 
 HISTORIE
KORPS RIJKSPOLITIE
 DIENST LUCHTVAART DLV

Op luchthaven Schiphol wordt de eerste helikopter voor de Dienst Luchtvaart van de Rijkspolitie officieel in gebruik gegeven door minister van Justitie Dries van Agt.
Naar :  Eerste Helikopter voor de Rijkspolitie (1976) 

 
 
 
 HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
RIJKSPOLITIE FILMPJES 


Filmpjes Rijkspolitie te water

Filmpje met o.a. de RP66 en wat blote konten werk?. Het hoe, wat en waar is ons niet helemaal duidelijk. Wie kan er iets meer over vertellen.
Naar > Dagje mee met de RP66


Vereniging De Schottelboot voer vrijdag uit met 27 oude patrouilleboten om haar 25-jarig jubileum te vieren. De boten vertrokken uit Harderwijk en kwamen aan in Zeewolde. Het grootste deel van de schottelboten is vroeger gebruikt door de overheid, zoals de politie, de Koninklijke Marechaussee en de douane. Ook Rijkswaterstaat voer met deze boten. Vanaf 1985 zijn ze grotendeels verkocht en een deel is gesloopt. Vereniging De Schottelboot is opgericht om de schepen zo veel mogelijk te behouden.
Naar : Oude patrouilleboten leggen aan in Zeewolde


25 jaar jubileum vereniging De Schottelboot. Bij deze vereniging zijn veel bezitters van voormalige politieboten aangesloten. In dit filmpje zijn veel foto's te zien van voormalige Rijkspoltie vaartuigen vroeger en nu.
Naar > 25 Jaar Vereniging De Schottelboot


Filmpje gemaakt in 2017 van de voormalige RP64.
Naar >
De Schottelboot RP64

 
 
 
 HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
RIJKSPOLITIE FILMPJES    


VERKEERSGROEP NIJMEGEN

et bureau aan de van Schaeck Mathonsingel 6 te Nijmegen in gebruik sinds 6-5-1953. In eerste instantie waren hier alle districtsonderdelen gevestigd. Dus ook de Districtsstaf en de Districtsrecherche. Eind jaren 60 heeft de Districtsstaf en enkele andere Districtsonderdelen het pand verlaten en beschikte de Verkeersgroep over het gehele pand.Kijk op ons prikbord (zie hieronder) voor meer foto's van dit prachtige bureau. De Verkeersgroep beschikte ook over een garage. Eerst in de Vredestraat. Later aan de Waldeck Pyrmontsingel beide te Nijmegen.
Naar >  Groepsbureau Verkeersgroep Nijmegen 1992


In 1973 is er een promotiefilm gemaakt voor de Rijkspolitie. Een deel van deze film is opgenomen bij de Verkeersgroep Rijkspolitie District Nijmegen en geeft een prachtig beeld van de dagelijkse werkzaamheden van de Verkeersgroepen in die jaren. Oud-collega's die aan deze film mee werkte zijn o.a. Joop van As (motorrijder), Hans Engelaar (motorrijder), Antoon Pasman (technische controleur), Toon Loohuis (technische controleur), Kees van Dijkhuizen (technische controleur) en Toon Snippert (radarwaarnemer). Herken je nog andere oud-collega's geef dat dan even door.
Naar >  Verkeersgroep Nijmegen 1973. 


 Naar >  de index van dit artikel

 

 HISTORIE
KORPS RIJKSPOLITIE VERKEERSGROEP ASSEN
De verkeersgroep Assen van de rijkspolitie district Drenthe heeft rond 1985 een open dag gehouden. Ter gelegenheid van deze dag hebben twee leden van de afdeling surveillance een video gemaakt. Deze video is een remake van het origineel en geeft een beeld van het werk van een verkeersgroep in de jaren 80.
Naar >  Verkeersgroep Rijkspolitie Assen 1985

 
 

 HISTORIE
KORPS RIJKSPOLITIE VERKEERSGROEP ALKMAAR
Elk Rijkspolitiedistrict in Nederland had van 8 november 1945 tot 1 april 1994 zijn eigen Verkeersgroep. Met ingang van augustus 1989 hield de Verkeersgroep Alkmaar officieel op te bestaan en werd op basis van het rapport "Verkeerstaak" landelijk gereorganiseerd tot de "Afdeling Verkeer" met de onderafdelingen surveillance en technische ondersteuning. De afdeling Verkeer kreeg een ondersteunende taak naar de landgroepen in het district Alkmaar. Deze film kwam tot stand in de periode 1987 - 1989; is gemaakt met eigen middelen en is bedoeld als een blijvende herinnering voor alle medewerkers aan de Verkeersgroep, zoals de Verkeersgoep Rijkspolitie Alkmaar toen was.
Naar >  Verkeersgroep Rijkspolitie Assen 1985

 
 HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
RIJKSPOLITIE FILMPJES  


Filmpjes Algemene Verkeersdienst

Vijftig jaar Verkeerspolitie op de autosnelweg. In 1962 start de toenmalige Sectie Bijzonder Verkeerstaken in Den Haag gericht verkeerstoezicht op autosnelwegen met open Porsches. In 2012 is de taakstelling veranderd van opvoeden naar opsporen en van verkeerspolitie naar politie in het verkeer.
Naar > 50 jaar Verkeerspolitie op de autosnelweg


In de tachtiger jaren, zo'n 30(!) jaar geleden, werkte ik bij het Korps Rijkspolitie als Verkeerssurveillant bij de Algemene Verkeersdienst Driebergen (tegenwoordig: KLPD). Daarvan is een kort filmpje gemaakt dat destijds nog met een Super 8-camera is opgenomen.Vervolgens is het ooit op video overgezet (VHS) en enkele jaren geleden op DVD.De kwaliteit is niet echt schitterend en er is ook geen geluid bij die oude Super 8-filmpjes.Maar voor mij (en wellicht ook anderen) is het wel nostalgie uit 1983! Aldus Henk Bakker.
Naar >
Rijkspolitie Porsche 911 Targa 1983


Vijftig jaar bestaat de snelwegpolitie, de mannen en een paar vrouwen die over het asfalt razen als snel ingrijpen gewenst is. Zichtbaar voor iedereen, maar niet zo opvallend als vroeger. Toen reden ze nog in Porsches.
Naar >
NOS Nieuws - 50 jaar snelwegpolitie


Filmpje gemaakt ter gelegenheid van de tentoonstelling Rijkspolitie Porsches in het Louwman Museum te Den Haag in 2016.
Naar >  Rijkspolitie Porsches


Het ontstaan van de Sectie Bijzondere Verkeerstaken de voorloper van de Algemene Verkeersdienst Driebergen in 1960.
Naar >  Oprichting Sectie Bijzonder Verkeerstaken


De verkeersdienst van de Rijkspolitie is tijdens de vakantieperiode extra attent op auto's met gebreken, omdat veel mensen op reis gaan met een tweedehands auto waar van alles aan mankeert. Ook caravans worden gecontroleerd, waarbij vooral gelet wordt op de koppeling. Shots: een motoragent haalt een auto met caravan van de weg, controle van de koppeling tussen een auto en de caravan, onderzoek van een auto, diverse mankementen aan auto's en een afgekeurde auto die weggesleept wordt.
Naar > caravan controle 1974


 
 HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
RIJKSPOLITIE FILMPJES 


Deel 6. Mobiele Eenheid

In bewerking

 
 
 HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
RIJKSPOLITIE FILMPJES 


Deel 7. De Rijkspolitiekapel.

In bewerking

Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....