Skip to main content


RP Logo ster 82 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIERP Logo ster 82 (VV)
RIJKSPOLITIE TE WATER
DE VOORMALIGE RP 8 IS TE KOOP



Te koop. De voormalige RP 8 van de Rijkspolitie te Water.

De erfgenamen van de vorige eigenaar hebben dit prachtige vaartuig met een mooie historie enige tijd geleden te koop gezet. Het vaartuig is begin jaren veertig als surveillancevaartuig gebouwd en in 1945 opgeleverd als de RP 8. In de jaren 1942 – 1945 is het vermoedelijk in bezit geweest van de bezetter. Bij een onderhoudsbeurt werden kleine ronde gaatjes ontdekt in de romp en de opbouw waarover plaatjes waren gelast. Vermoedelijk waren die gaatjes ontstaan door granaatinslagen. Ook werden er op het voor- en achterdek ingelaste fundaties voor affuiten van machinegeweren gevonden. Verdere informatie over dit vaartuig in de bezettertstijd is helaas niet voorhanden. Het vaartuig heeft in zijn Rijkspolitie periode uitsluiten dienst gedaan op de Maas vanuit Roermond, Venlo en Maastricht. In 1966 is het vaartuig uit de vaart genomen en via de dienst de Domeinen verkocht aan derden. Het vaart nu onder de naam "Witte-Raaf"
RPtW Boot RP08 2 ex(7K)

Een van de huidige eigenaren liet ons o.a. het volgende weten.
“Het schip is al 40 jaar is ons (vaders) bezit. Mijn vader is onlangs overleden en nu is het schip te koop bij een makelaar. . Mijn vader heeft ongeveer drie jaar geleden nog iets aan onderhoud gedaan. Later kon hij het niet meer. Vorig jaar juni zijn we er voor het laatst mee weg geweest. Het gebrek aan onderhoud begint nu toch wel zichtbaar te worden. Dat zat mijn vader dus ook heel erg dwars. Hij was er altijd super zuinig op en zag het nu achteruit gaan. Het vaartuig moet dus overnieuw gelakt en geschilderd worden. We hebben een mogelijke koper maar dan is het voor de handel en mogelijk zelfs voor de sloop.  Ik zou heel graag willen dat we toch iemand (een echte liefhebber) zouden vinden voor de winter en voor hij te ver achteruit gaat. Het is vreselijk zonde en hard om te zien als hij verrot terwijl het mijn vaders grote trots was. Het is ook ingeschreven als "Varend Monument".

Bekijk hier de site van Doeve makelaar alwaar het vaartuig te koop staat.

Hieronder enkele foto's uit de tijd dat de RP08 in dienst was bij de Rijkspolitie te Water.
RPtW Boot RP08 2 dh (4)(7K)
De RP 8 in het ijs en de bemanning op het ijs in de haven van Venlo in de winter van '53-'54

RPtW Boot RP08 2 Archief Savelkouls foto 1 (3)(7K)
RPtW Boot RP08 2 Archief Savelkouls foto 5 (2)(7K)

RPtW Boot RP08 2 (FV 26 4 1965) (2)(7K)
Reacties / aanvullingen op het artikl hirboven graag mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken.


Naar > Overzicht Archieven oud Rijkspolitie medewerkers.
Reageren op dit artikel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..



Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....