Skip to main content


RP Logo ster 82 (VV)RPtW Logo Ster goud 82 (VV)HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
RIJKSPOLITIE TE WATER
DE RP11 ?  RP18_1 ? 


Dat het nummer RP11 niet gebruikt zou zijn om verwarring met de RPII (Romeinse cijfers) te voorkomen, zoals vermeld in het boek van Hoogaars tot kustwacht, is mogelijk niet juist zoals blijkt uit onderstaand verhaal van K.M. van der Velden die bezig is met het inventariseren en beschrijven van documenten e.a. van de voormalige NV Van der Velden's Scheepswerf "Het Zwartewater" te Zwolle, en Van Der Veldens Transportbedrijf te Zwolle.

Vanaf eind 1946 begin 1947 werd door Van Der Veldens Transportbedrijf de sleepboot “Martje” verhuurd aan de Rijkspolitie te water te Vlaardingen, met roepnaam R.P.11. Daarbij werd vermeld District Zuid, hoofdkantoor Vlaardingen; commissaris was Overste Van Boxtel.

Deze voormalige sleepboot genaamd “Martje” was de voormalige Duitse sleepboot "Ockholm" met een 4-cilinder Jastram diesel; zij was in 1932 gebouwd op de Stadewerft te Hamburg, Duitsland, afmetingen 16,95 x 4,37 x x 1,23 meter, 6,3 m3 waterverplaatsing (bron Stichting BASM/sleep- & duwvaart). De sleepboot werd in mei 1945 gezonken aangetroffen in het Twente-Rijnkanaal; zij werd gelicht en naar de werf in Zwolle gesleept. Op 30 augustus 1945 werd zij als krijgsbuit aangekocht en na reparatie in dienst genomen als "Martje", schipper J. Nien­huis.

RPtW Boot RP11 1 RP18 1 1947 1304 (2)(7K)
Foto van de grijs geschilderde motorboot op de helling van de scheepswerf in Zwolle met duidelijk RP11 en het opschrift Rijkspolitie.

RPtW boot RP18 1 RP11 1 20180917 foto's (7K)
Foto 1947 de grijs geschilderde motorboot voor de Rijkspolitie varende voor de NV Scheepswerf “Het Zwartewater” te Zwolle, de roepnaam is onduidelijk, vermoedelijk RP11.

Circa mei 1947 werd geregistreerd voor rekening van vd Velden Transportbedrijf Zwolle RP 11, inbouw nieuwe motor R.P.18; ingebouwd werd een 170 PK 6-cilinder Werkspoor diesel.

Onderstaand een foto gedateerd 1947 van het politievaartuig RP18 varende op de Nieuwe Waterweg voor Vlaardingen. De 1 van de cijfers 11 en 18 lijken gelijk. Het is zeer wel mogelijk dat tijdens het klaarmaken voor verhuur van het vaartuig deze als RP11 werd opgegeven, en bij oplevering of kort daarna RP18 werd vernoemd. Het betreft hetzelfde vaartuig.

RPtW boot RP18 1 RP11 1 20180917 foto's 2709 (7K)Foto 1947 van het politievaartuig "RP18" varende op de Waterweg ter hoogte van Vlaardingen.

De verhuur duurde vermoedelijk tot in het 2e halfjaar van 1949. In september 1950 werd de sleepboot Ockholm verkocht aan J. Hollander te Kampen, die haar "Spera" doopte (bron boekjaar 1950 Van Der Velden’s Transportbedrijf). Verdere gegevens zijn te vinden in de database van 1. sleep- en duwvaart onder Ada - 30.50788, en 2. de Vereniging Binnenvaart onder huidige naam "Ada". Aldus K.M. van der Velden.

Conclusie uit dit verhaal. Er is wel een RP11 geweest die bij oplevering of kort daarna hernoemd is in RP18. De reden hiervoor zou kunnen zijn om verwarring te voorkomen met de op dat moment in gebruik zijnde RPII (Romeinse cijfers). Er was op dat moment (voor zover bekend) ook geen ander schip met het roepnummer RP18. Opmerkelijk is wel dat dit schip niet in lectuur over de vaartuigen van de Rijkspolitie terug te vinden is.

De getoonde foto's komen uit de Collectie van K.M.. van der Velden / Historisch Centrum Overijssel.


Als er iemand is die aanvullingen of opmerkingen heeft m.b.t. bovenstaand verhaal dan zouden wij en C. van de Velden dat heel graag weten. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Naar > Overzicht vaartuigen RPtW
Naar > Menu artikelen Rijkspolitie te Water

 Reacties en/of aanvullingen op dit artikel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.
Het is niet toegestaan om foto's en artikelen van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina.
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.

Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....