Skip to main content


HISTORIE
KORPS RIJKSPOLITIE



DISTRICT ALKMAAR 
BEREDENEN TE HOOFDDORP / BERGEN

Deze groep heeft bestaan van ? tot 1992.
In 1958 is de naam “Bereden pelotons” gewijzigd in “Bereden groep”. Tot 1958 behoorde de Bereden pelotons tot een Gewest en vanaf 1958 tot een ressort. Na de reorganisatie van 1969 vielen de Bereden groepen onder een District. Vanaf 1970 waren er zes Districten met een Bereden groep maar deze werden in meerdere Districten ingezet. 

Voormalige commandanten Voor zover bekend.
Groepscommandanten waren achtereenvolgend de adjudanten, Van Son, Hagelaar en van der Horst. 


Groepsfoto('s)
RPtP Beredenen Groep Bergen bw(7V)

In december 1977 kreeg Henk Reinders (in burger) bij zijn afscheid (functioneel leeftijdsontslag) de zilveren medaille verbonden aan de orde van Oranje Nassau. Ter gelegenheid daarvan werd een groepsfoto gemaakt, met het paard Sandra, het laatste dienstpaard van Reinders.
De overige collega's, v.l.n.r.: Ben van der Horst; Sjoerd Dijkstra; Tjerk de Vries; Joop de Man, paard Sandra, Henk Reinders, Peter van Raay, Groepscommandant Ted Hagelaar en Ton Blanken.


Adressen van bureaus.
Concourslaan 77 Hoofddorp 1958 ? tot 1962 ?
Willem Reijersweg 18 Bergen 1963 ? tot 1964 ?
Kerkedijk 29 Bergen 1967 ? tot 1991 ?
In de jaren dat deze groep in Hoofddorp was gevestigd verhuisde het in de zomermaanden naar Bergen aan Zee.
RPtP Bereden Hoofddorp adres58  RPtP Bereden Hoofddorp adres59 RPtP Bereden Hoofddorp adres61
 

Foto('s) van bureaus
Helaas nog geen foto's / info ontvangen / verwerkt.

PRIKBORD
HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS

Deel hier je herinneringen van jouw tijd bij dit onderdeel met anderen. Stuur je foto's en of verhalen in. Lees hier hoe


Geplaatst op 10-11-2020
Met dank aan Bob Kos.

RPtP Bergen Kos bw(7V)Een foto van de Wachtmeester Henk Reinders van de bereden groep te Bergen (NH). Foto is genomen aan de Kerkedijk 29 te Bergen waar de groep gehuisvest was. Hij poseert in het ceremoniële tenue, de foto is uit de collectie van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, alwaar ik werkzaam ben. De foto is door de officiële fotograaf genomen om te tonen hoe het tenue er "model" uit dient te zien. Ik was destijds in de jaren 70 het buurjongetje van de groep en was dikwijls tussen de paarden te vinden. Namen van wachtmeesters uit die tijd die ik me nog kan herinneren zijn Köhler, Blanken, de Reus, en Leijten. Namen van de Groepscommandanten waren achtereen de adjudanten, Van Son, Hagelaar en van der Horst. 

Mijn latere bestaan bij de krijgsmacht en het museum, hebben me doen beseffen dat de RP na de oorlog sterk naar model van de Kmar opgezet is met een adjudant als groepscommandant en de rangbetiteling van wachtmeester, hetgeen bereden benamingen zijn. Ook het ontwerp van het uniform in zwartblauw en nassaublauw met zilverwitte emblemen en knopen is overeenkomstig de Marechaussee en de Gendarmerie. 

In het badseizoen had de groep een vooruitgeschoven filiaal in Bergen aan zee aan de Verspeijkweg en in Egmond aan zee aan de Zuiderstraat. Het was altijd een vertrouwd beeld in de straat, duin en op het strand, op een paard heb je overzicht en overwicht en dat is niet vervangbaar door een terreinauto of motor. Nadat we verhuisd waren naar ons nieuwe adres in Bergen staken de wachtmeesters nog dagelijks hun hand op wanneer ze voorbijreden. Ik bewaar mooie en warme herinneringen aan deze bereden groep en het heeft wellicht  bepaald dat ik in mijn latere leven gemakkelijk met paarden ben omgegaan.
Aldus Bob Kos.


Geplaatst op 24-04-2024
Met dank aan: Gemeenten archief Alkmaar


RPtP Beredenen wmr Blanken Bob Kos (7V)Wachtmeester Blanken van de bereden groep Bergen op de Kerkelaan kijkende richting de Renbaanlaan, jaren 60.


Hier kunnen jouw foto's, verhaal en of documenten staan. Stuur ze in. Hoe lees het hier



OUD NIEUWS
HERINNERINGEN UIT OUDE POLITIETIJDSCHRIFTEN
Artikelen uit oude politietijdschriften o.a. het Politieblad, het Korpsblad en het RP-magazine m.b.t. vermeld onderwerp.


Geplaatst op 24-4-2024
Bron de Bergse?
RPtP Beredenen Groep Bergen 1975 Henk Reinders bw(7V)
Uit de krant ? van 6 november 1975.

Naar >  menu artikelen Beredenen 

 Reacties en/of aanvullingen op dit artikel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.
Het is niet toegestaan
om foto's van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina.
 Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.
Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....