Skip to main content


HISTORIE
KORPS RIJKSPOLITIE



MENU DIENST LUCHTVAART - DLV 

> Overzicht Dienst Luchtvaart
> Historie Dienst Luchtvaart
> Boekje 25 Jaar DLV
   
  Persoonlijke archieven 
> Archief John Jasperse
> In dienst van de KLM
> Fotoarchief Menno Meijnen
> Archief Kees van Dee
   
Naar >  Menu's Landelijke diensten 

Reacties en/of aanvullingen op dit artikei  E_Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken.
Lees hier hoe.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.
Het is niet toegestaan om foto's en artikelen van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina


 

 



HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
LANDELIJKE DIENSTEN



DIENST LUCHTVAART
De Dienst Luchtvaart van het Korps Rijkspolitie bestond sedert 1953. De dienst ressorteert onder het ministerie van Justitie.
De Dienst is in 1953 opgezet als politiële instantie belast met het voorkomen en opsporen van bij of krachtens de Luchtvaartwet strafbaar gestelde delicten. De dienst luchtvaart voerde ook alle onderzoeken uit naar luchtvaart incidenten, van klein tot groot. Denk aan een foutieve landing van een zweefvliegtuig, een parachute ongeval, maar ook aan grote ongevallen zoals de Bijlmerramp.
Naderhand ontwikkelde de Dienst zich ook tot een vliegende politiebrigade voor de opsporing vanuit de lucht van delicten op de grond (denk b.v. aan milieudelicten). In die hoedanigheid wordt de Dienst voor de gehele Nederlandse politie ingezet. De Dienst Luchtvaart kende ook nog posten in de vorm van een bureau op het vliegveld Eelde en bureau op vliegveld Beek later het Maastricht-Aachen Airport).
 
De volgende onderdelen van de Dienst Luchtvaart verrichten tot 1993 de volgende taken:
Uniformdienst: Deze dienst was verantwoordelijk voor de toezicht en beveiliging van de luchthavens en vliegtuigen en het controleren van passagiers en bagage ('security') waarbij Schiphol de belangrijkste was met de speciale aandacht voor EL-AL en de altijd aanwezige dreiging van kapingen en terroristische aanslagen. Alle medewerkers van het Korps die een primaire ME opleiding kregen werden direct daarna voor 8 weken gedetacheerd bij het uniform detachement van de Dienst Luchtvaart, waar zij ingezet werden bij de beveiliging van de luchthaven Schiphol ;
Justitiële Dienst: opsporen van delicten (smokkel van verdovende middelen);
Dienst Luchtvaartonderzoeken: toezicht houden op de (verkeers)veiligheid in de lucht; assistentie bij onderzoek luchtvaartongevallen;
Vliegdienst / Fotodienst: De vliegdienst surveilleerde vanuit de lucht en verleende assistentie aan de landelijke diensten zoals de AVD bij het verkeerstoezicht op de snelwegen, maar ook aan de districten voor milieu toezicht, onderzoeken bij misdrijven (luchtfotografie van plaatsen delict, maar ook zoekacties direct na het incident).
Daarnaast beschikt de Dienst over enkele ondersteunende diensten: de Dienst Vliegtuigonderhoud, de Fotodienst en het Meld- en Informatiecentrum

Voormalige commandanten Voor zover bekend.
De Dienst Luchtvaart was een landelijk onderdeel van het Korps Rijkspolitie met een bewogen geschiedenis, een breed en gevarieerd takenpakket en afwisselende werkzaamheden. Dit werk sprak de commandanten van de dienst blijkbaar enorm aan; zij vervulden hun functie immers jarenlang en hadden het er dus waarschijnlijk naar hun zin.
jhr. De Beaufort was commandant vanaf de oprichting in 1953 tot in 1963 en werd opgevolgd door E.E. Gerritsen. Na zijn plotselinge overlijden in 1986 werd zijn plaats
ingenomen door F.J. Maurer, die al van 1971 tot oktober 1984 plaatsvervangend commandant van de Dienst Luchtvaart was geweest. Maurer bleef commandant tot aan de opheffing van de Dienst Luchtvaart in 1974.
     
 

Groepsfoto('s)
Helaas nog geen foto's / info ontvangen / verwerkt.

Posten DLV
Helaas nog geen foto's / info ontvangen / verwerkt.

Adressen van bureaus
           

Foto('s) van bureaus




PRIKBORD
HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS

Deel hier je herinneringen van jouw tijd bij dit onderdeel met anderen. Stuur je foto's en of verhalen in. Lees hier hoe


Geplaatst op 19-04-2024
Met dank aan Martin Oosterlaken en Theo Scholte

 
Martin Oosterlaken boven op de Shorland 2.

DLV Prikbord Sdeta Shorland Oosterlaken2 bw(7V)

Bij het zien van deze foto's gaat het geheugenluikje bij mij weer open en komt er weer een mooi (echt)waar gebeurd verhaal boven.
Regelmatig moesten Rijkspolitiemensen in de jaren zeventig en tachtig naar Schiphol om daar allerlei beveiligingswerkzaamheden te verrichten.
Op enig moment hadden Martin Oosterlaken (RP Post Duiven) en ik surveillance met een Shorland pantservoertuig op het terrein van Schiphol.
Martin had een speciale rijopleiding gevolgd waardoor hij met dat voertuig mocht rijden en voor mij was het de eerste keer dat ik in zo’n bakbeest (mee)mocht rijden.
Op een gegeven moment vond ik dat het toch wel iets spannender kon en vroeg ik Martin, die altijd wel voor een geintje te porren was, of hij niet eens kon laten zien wat zo’n wagen zoal kon. Dat wilde Martin natuurlijk wel. We reden een braakliggend bouwterrein op alwaar Martin een demonstratie gaf van wat je met een vierwiel aangedreven pantservoertuig, die toch al gauw een paar ton woog, zoal kon doen. Echter plotseling zakten we tot de assen in een wat later bleek een pas gedempte sloot te zijn. O zei Martin. Eitje ik rij hem er zo uit. Hij schakelde de vierwielaandrijving  in. Wat Martin ook probeerde we zaten muurvast.
Juist op dat moment riep de meldkamer en gaf ons de opdracht om naar een landingsbaan te gaan om aldaar een vrachtkist van ELAL, die ieder moment zou gaan landen, te escorteren naar het vrachtplatform.
Gezien onze situatie kon Martin de meldkamer mededelen  dat dat helaas niet zou gaan omdat wij vastzaten. Het was even stil op de mob en daarna gaf de meldkamer aan dat de Luchthavenpolitie (LUPO) ter plaatse zou komen om ons te helpen. Hetgeen kort daarop gebeurde alleen zij kwamen met een Volvo 343-tje en twee sleepkabels en een blik van dat doen we wel even. Na twee pogingen lukte hun het echter niet om ons los te trekken wel om van twee lange kabels vier korte te maken. Stiekem vonden wij dat wel mooi want het was natuurlijk te vel eer voor hun om ons uit de “shit” te mogen trekken. Met een vriendelijke groet en een “succes ermee” vertrokken ze met een blik van bekijk het maar. Nu boterde het eigenlijk nooit zo tussen de LUPO en de “echte” politie. Maar eerlijk hier stond het 1 – 1. Wij zaten vast en hun was het niet gelukt ons los te trekken.
Vervolgens hebben we de meldkamer op de hoogte gesteld van het feit dat wij nog steeds vastzaten. Aan de stem van de centralist konden we horen dat hij daar niet blij mee was.
De kist van ELAL was inmiddels al geland en hij had geen andere eenheid die onze opdracht over kon nemen. Hij gaf aan zwaarder materiaal te sturen.
Kort daarop zagen wij een zogenaamde Pushback van de KLM op ons afkomen. Dat is zo’n voertuig waarmee ze  vliegtuigen verplaatsen. Deze had de klus natuurlijk zo geklaard en konden wij het vrachtplatform op om de kist van ELAL op te zoeken die inmiddels al was gearriveerd.
En zo zie je maar weer een dienst bij de Rijkspolitie verliep nooit zoals je het van te voren kon bedenken.
Aldus Theo Scholte.


Geplaatst op 28-10-2015.
Met dank aan E. Krayenbrink.


3 foto's aan van een (rijkspolitie)helikopter, die op 15-4-1977 voor proef werd ingezet. Deze heli werd hier voor het eerst aan de dienst luchtvaart gedemonstreerd op een grasveld naast het Rijkspolitiegebouw (SAS) in Driebergen. Op deze heli waren de tekst RIJKSPOLITIE en enkele RP-emblemen aangebracht. Het betreft hier de F-WTNV van Aérospatiale, type: SA341G Gazelle.




Geplaatst op 11-10-2012.
Met dank aan P. de Groot




Geplaatst op 11-10-2012.
Met dank aan: Herman Damveld.
Een kaartje van Nederland waarop weergegeven de toenmalige Afdeling Luchtvaartonderzoeken van de Dienst Luchtvaart Rijkspolitie.Hierop staan de vier Onderafdelingen vermeld met de aan de onderafdeling toegewezen velden, militaire- en burger- en zweefvliegvelden.Datum van het kaartje is ons (nog) onbekend

Geplaatst op 21-04-2015
Diverse foto's DLV
 
 
 
 
 
 
 


Geplaatst op 22-4-2015
Met dank aan Rob van Rees.
Lees hier het verhaal  1 april grap AVD versus DLV  van Rob van Rees.

Geplaatst op
Met dank aan:

Hier kunnen jouw foto's, verhaal en of documenten staan. Stuur ze in. Hoe lees het hier






OUD NIEUWS DIENST LUCHTVAART
HERINNERINGEN UIT OUDE POLITIETIJDSCHRIFTEN
     Een overzicht van artikelen uit oude politietijdschriften, folders en brochures in het bijzonder het Politieblad, het Korpsblad en het RP-magazine mbt bovenvermeld onderdeel.

Boekje 25 jaar Dienst luchtvaart in 1978
Met dank aan Ton Meulenbeek

















DLV Boekje 25 jaar 0008 bw(WM) (7V)

DLV Boekje 25 jaar 0009 bw(WM) (7V)

DLV Boekje 25 jaar 0010 bw(WM) (7V)

DLV Boekje 25 jaar 0011 bw(WM) (7V)

DLV Boekje 25 jaar 0012 bw(WM) (7V)

DLV Boekje 25 jaar 0013 bw(WM) (7V)

DLV Boekje 25 jaar 0014 bw(WM) (7V)

DLV Boekje 25 jaar 0015 bw(WM) (7V)
 

Geplaatst op 11-10-2012.
Met dank aan P. de Groot
 




 
 

Geplaatst op 21-01-2024
Bron RP magazine 1980
Wat gebeurde er met het eerste vliegtuig de PH-POL na zijn dienst bij de DLV.
Korpsblad RP sept 1959
 
 Korpsblad RP sept 1959.

Korpsblad RP sept 1959


RPmagazine april 1976.

RPmagazine mei 1978.

RPmagazine okt 1980.

 RPmagazine okt 1980.

Geplaatst op 28-08-2023
Bron RP magazine juni 1974.
Proef met eerste helikopter
















DLV 1974 proef met eerste helikopter RPM juni 1973 (9)(WM) (7V)
DLV 1974 proef met eerste helikopter RPM juni 1973 (10)(WM) (7V)
DLV 1974 proef met eerste helikopter RPM juni 1973 (11)(WM) (7V)

In1976 is de eerste Rijkspolitie helikopter in gebruik genomen. Bekijk hier een filmpje over de introductie van die helikopter.


Geplaatst op 23-2-2012.
Bron Politiesignaal Nr. 14 1985.
 
 

Geplaatst op: 8-5-2012
Bron: Diverse artikelen APB
 


 
APB september 1969.
 
APB 1968

Bron: Korpsblad RP september 1959
Geplaatst op 23-2--2012.


 Reacties en/of aanvullingen op dit artikel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.
Het is niet toegestaan
om foto's van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina.
 Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.

Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....