Skip to main content


HISTORIE KORPS RIJKSPOLITIE
ALGEMENE VERKEERSDIENST



AFDELINGEN SBV / AVD
ONGEVALLENDIENST (OAS / BSG / GBS)

Informatie over deze afdeling. De OAS Ongevallendienst AutoSnelwegen. later de BSG Basis Surveillance Groep en weer later de GBS Groep Basis Surveillance.
Deze dienst was in de tweede helft van de 60er jaren gevestigd in de Meldpost Linschoten in een container (later een stacaravan) bij de afslag Linschoten.'Het doel van deze afdeling was het optreden bij en het afhandelen van verkeersongevallen op de A12. Omdat de SBV toen nog midden in Den Haag zat zou het te lang duren voordat zij ter plaatse zouden zijn en was er kennelijk gekozen voor een meldpost bij de afslag Linschoten.

Halverwege 1968 verplaatste de OAS (Ongevallendienst Auto Snelwegen) zich van Linschoten naar de nieuwe uitvalsbasis Driebergen. Het materieel bestond toe nog uit de beroemde TPW's (bekend als "patatwagens") en afgedankte GSA's. Na enige tijd werd het verouderde materieel vervangen door Hanomags. Toen die een na enige tijd wegens haarscheuren in de remtrommels een rijverbod kregen werd duidelijk dat OAS-voertuigen aan hogere eisen moeten voldoen.

De OAS kreeg daarom in 1974 Range Rovers, en werd omstreeks die tijd ook omgedoopt tot GBS (Groep Basis Surveillance). Deze met gereedschap, verlichtingsmateriaal en moderne bedrijfsapparatuur uitgeruste Range Rovers hebben bij grote verkeersongevallen vaak een belangrijke bijdrage kunnen leveren. Bij een reorganisatie van de AVD is deze dienst in 1984 opgegaan in de GTC Groep Technische Controles.


Voormalige commandanten Voor zover bekend.

Groepsfoto('s)
Helaas nog geen foto's / info ontvangen / verwerkt.

Adressen van bureaus
Helaas nog geen foto's / info ontvangen / verwerkt.

Foto('s) van bureaus
Helaas nog geen foto's / info ontvangen / verwerkt.

PRIKBORD
HERINNERINGEN UIT DE OUDE SCHOENENDOOS
Deel hieronder je herinneringen van jouw tijd bij dit onderdeel met anderen. Stuur je foto's en of verhalen in. Lees hier hoe

Geplaatst op 30-08-2011
Met dank aan Willem Zwarts
RRopDak ws3 [KK]
Willem Zwarts boven op de VW bus. De datum is niet bekend maar het kenteken is afgegeven in 69-70.

RRbijOngeval ws4 [KK]
Het VW busje op de foto's hierboven was de eerste nieuwe auto uit de begin periode van de toenmalige Ongevallendienst Autosnelwegen. (O.A,S.) Er was zelfs een plateau op de wagen gemaakt om file te beveiligen en een uitschuifbare oranje zwaailicht. Voor deze VW bus hadden we een paar afgedankte en opgelapte VW bussen via de Technische dienst in Delft gekregen om mee te beginnen. Ze waren vergeten dat we ook nog auto's nodig hadden. Dat waren nog VW bussen met een gedeelde voorruit. Kan je nagaan waar we mee begonnen zijn.

Van O.A.S naar B.S.G. naar G.B.S.
De naam Ongevallendienst Autosnelwegen is op een gegeven moment gewijzigd omdat de afkorting van die naam O.A.S. hetzelfde was als die van een Algerijnse opstandelingen bende die aanslagen pleegde. Vandaar dat toen de naam, Basis Surveillance Groep in het leven is geroepen mede omdat de basis van deze groep surveilleren was. Omdat de namen van alle onderdelen van de AVD met Groep begonnen werd het later weer gewijzigd in Groep Basis Surveillance.

Geplaatst op
Met dank aan:
Hier kunnen jouw foto's, verhaal en of documenten staan. Stuur ze in. Hoe lees het hier

OUD NIEUWS
HERINNERINGEN UIT OUDE POLITIETIJDSCHRIFTEN
Een overzicht van artikelen uit oude politietijdschriften in het bijzonder het Politieblad, het Korpsblad en RP-magazine m.b.t. vermeld onderdeel.

Geplaatst op
Bron
 

Naar >  de Meldpost Linschoten
Naar >  artikel Meldpost Linschoten
Naar >  menu onderdelen Algemene Verkeersdienst

 Reacties en/of aanvullingen op dit artikel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. het ons. Wel graag de naam v/h artikel en/of het fotonummer vermelden.
Belangrijk. Stuur geen foto's uit boeken, facebookpagina's of websites in. Deze mogen wij niet publiceren.
Het is niet toegestaan
om foto's van deze site elders te publiceren bv op een website of facebookpagina.
 Help ons want alleen samen kunnen we er echt iets moois van maken. Lees hier hoe.
Zoekhulp
Er staan op onze site al meer dan 2000 artikelen waarvan sommige ook nog met meerdere pagina’s. Als je iets specifieks zoek is het natuurlijk niet te doen om al die documenten even na te lopen. Daarom deze leeswijzer / zoekhulp.
Vervolg zoekhulp....